wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Zalety witaminy K2

Zalety witaminy K2



Zalety witaminy K2

Informacje tutaj mają wyłącznie charakter edukacyjny. Nie zastępuje właściwej opieki medycznej ani opinii lekarza.
Więcej artykułów można znaleźć na mojej stronie internetowej.

Witamina K2 jest często pomijaną, ale krytyczną witaminą. Większość ludzi ma niedobór. K2 różni się od witaminy K1. Witamina K1 bierze udział w krzepnięciu krwi. K2 bierze udział w metabolizmie wapnia.

Co robi K2:

K2 przede wszystkim pomaga nam pobierać wapń z miękkich tkanek i do kości. Dzięki temu tętnice stają się miękkie, a kości twardsze.
K2 jest silnym czynnikiem w zapobieganiu osteoporozie i osteopenii.
K2 pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi poprzez utrzymywanie płytki nazębnej z tętnic. Może poprawić zwężenie zastawki aortalnej.
K2 odgrywa rolę w nadwrażliwości na insulinę i może pomóc zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę u cukrzyków typu 2.
K2 pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek, dzięki czemu skóra jest bardziej elastyczna.
K2 może pomóc zmniejszyć ryzyko wielu nowotworów. Posiadanie wystarczającej ilości K2 sprawia, że ​​rak prostaty jest łagodniejszy.
Posiadanie odpowiedniego K2 w czasie ciąży pomaga lepiej rozwijać się kościom płodowym.
K2 poprawia płodność samców i promuje odpowiedni poziom testosteronu u mężczyzn.
K2 pomaga zapobiegać powstawaniu próchnicy zębów, a nawet pomaga remineralizować uszkodzone zęby.

Dlaczego ludzie są niewystarczający:
K1 jest bogaty w zielone warzywa, podczas gdy K2 występuje głównie w tłuszczach zwierzęcych zwierząt żywionych trawą lub zielonymi roślinami. Wiele z naszych mięs i mleczarni w dzisiejszych czasach pochodzi od zwierząt, które zostały karmione zbożem zamiast karmione trawą, a zatem są bardzo niskie w K2.
Krowy karmione trawą produkują mleko zawierające K2. Krowy karmione zbożem mają niewiele, jeśli w ogóle, K2 w mleku.

Naturalne źródła K2:

Masło pastewne z krów karmionych trawą (im bardziej miękki i bogatszy kolor, tym lepiej).
Wątróbka gęsia (produkty z Europy są lepsze, ponieważ żywią się zieleniną gęsi zamiast ziaren).
Jajka (żółtko) od kur, które jedzą zieleniny (bez ziaren).
Natto (specjalnie sfermentowane nasiona soi, suszone, jeśli można je lepiej smakować).

Formy K2:

MK-4: forma znaleziona w mięsie. Ma krótki okres półtrwania około 1 godziny, dlatego należy go przyjmować kilka razy dziennie, aby uzyskać najlepszy efekt. W badaniach nie wykazano zwiększonego stężenia w surowicy po suplementacji.
MK-7: pochodzi od Natto. Ma dłuższy okres półtrwania, dlatego można go przyjmować tylko raz dziennie. Najbardziej dogodna forma do uzupełnienia. Robi dobrą robotę podnoszenia poziomu krwi.

Dawkowanie K2 jako MK-7:

Dzieci i większość dorosłych (w tym kobiety w ciąży): 100 mcg dziennie.
Ludzie na warfarynie (Coumadin): 45-50 mcg dziennie. Nie należy przekraczać tej dawki.
Kobiety w okresie menopauzy lub po menopauzie: 100-220 mcg dziennie.

K2 najlepiej wchłania się z posiłkiem zawierającym tłuszcze lub oleje. Jeśli bierzesz to z posiłkiem, prawdopodobnie możesz użyć kapsułki wegetariańskie, w przeciwnym razie wybierz softgel dla lepszego wchłaniania.

Su Fairchild, MD
Medycyna integracyjna i ortomolekularna
Medycyna środowiskowa

za:
http://drfairchild.blogspot.com/2013/06/vitamin-k2-benefits.html

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu