wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Suplementacja Omega 3 i Omega 6

Suplementacja Omega 3 i Omega 6

Oleje Omega 6 i 3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że wszystkie PUFA są bardzo delikatnymi olejami, które łatwo reagują z tlenem tworząc nadtlenki lipidów. Nadtlenki lipidów są dla nas złe, ponieważ promują wolne rodniki w naszych komórkach.

Suplementacja Omega 3 i Omega 6

Informacje zawarte w tym poście służą wyłącznie celom edukacyjnym i nie zastępują właściwej opieki medycznej. Wymienione kompozycje olejów są przybliżone. Różne odmiany i różne regiony uprawy mogą wytwarzać nieco inne profile oleju.


Tłuszcze i oleje są ważne dla zdrowia, ponieważ stanowią dużą część naszego ciała. Nasz mózg i nerwy zawierają znaczną ilość lipidów (tłuszczów), a każda komórka w naszym ciele ma ścianę komórkową, która potrzebuje tłuszczów i olejów jako bardzo ważną i dużą część struktury ściany komórkowej.

Z wszystkimi różnymi suplementami olejowymi dostępnymi na rynku .. jak możemy wymyślić, co wziąć? Różni ludzie mają różne potrzeby. Nie wszyscy potrzebują oleju z ryb.

Oleje Omega 6 i 3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że wszystkie PUFA są bardzo delikatnymi olejami, które łatwo reagują z tlenem tworząc nadtlenki lipidów. Nadtlenki lipidów są dla nas złe, ponieważ promują wolne rodniki w naszych komórkach.

Ważne jest, aby uzupełniając jakąkolwiek PUFA pobrać trochę witaminy E, aby chronić oleje w naszych komórkach przed peroksydacją lipidów. Zażywanie fosfatydylocholiny pomaga również chronić te delikatne oleje.

Ważne jest również, aby nie gotować z żadnym z tych olejów ani nie poddawać ich działaniu wysokiej temperatury, ponieważ gotowanie znacznie wspomaga tworzenie nadtlenków lipidów. Trzymaj się z daleka od wszystkiego, co jest ugotowane w oleju szafranowym, słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym i rzepakowym, lub jakimkolwiek oleju o wysokiej zawartości PUFA. Nie spożywaj takich olejów, gdy zostały uszkodzone przez ciepło.

Kompleksowy profil kwasów tłuszczowych można wykonać na osoczu lub czerwonych ciałkach krwi, aby uzyskać obraz stanu, w którym znajduje się czyjś kwas tłuszczowy. Ten test może nam pomóc w ustaleniu, jakie tłuszcze i oleje ktoś może potrzebować lub czego nie potrzebuje.

Kwas linolowy przekształca się w GLA, następnie w kwas H-G-Linolenowy (a następnie w prostaglandyny serii 1 i leukotrieny serii 3), a następnie w kwas arachidonowy (i prostaglandyny serii 2).

Niektórzy ludzie słabo konwertują kwas linolowy do GLA, a więc potrzebują uzupełniającego GLA.

Osoby z wypryskiem mogą mieć osłabioną aktywność dehydrogenazy delta-6.

Źródła GLA:
olej z nasion ogórecznika (23%)
olej z nasion czarnej porzeczki (zwykle 15-20%, ale może się różnić od 11-24%)
olej z wiesiołka (9%)

Źródła ALA:
olej perilla (64%)
olej lniany (53%)
olej sacha inchi (48-50%)
olej z konopi (22%)
olej z czarnej porzeczki (11-14%)
olej z orzechów włoskich (10%)

Źródła kwasu linolowego:
olej szafranowy (75%)
olej z wiesiołka (69%)
olej słonecznikowy (67%)
olej z kiełków pszenicy (55%)
olej z nasion konopi (54%)
olej kukurydziany (53%)
olej sojowy (51%)
olej z czarnej porzeczki (47%)
olej sacha inchi (33%)
olej rzepakowy (21%)

Olej z nasion czarnej porzeczki:
GLA (15-20%), ALA (12%), kwas linolowy (45%), kwas stearydonowy (3%), kwas stearynowy (1,5%), kwas eikozenowy (1%)

Uważa się, że olej z nasion czarnej porzeczki działa przeciwzapalnie i kardioprotekcyjnie. Pomaga zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu. Zmniejsza LDL i zwiększa HDL. Wykazano, że GLA zmniejsza proliferację limfocytów stymulowaną mitogenem.

Olej z ogórecznika:
GLA (23-38%), kwas oleinowy (16-20%), kwas linolowy (35-38%), kwas palmitynowy (10%), kwas stearynowy (4%), kwas eikozenowy (4,5%), kwas erukowy ( 2,5%) i kwasu nervonic (1,5%)

Olej z ogórecznika może zawierać amabilinę, hepatotoksyczny alkaloid pirolizydynowy. Może być niebezpieczne w czasie ciąży z powodu możliwych skutków teratogennych i może sprzyjać przedwczesnemu porodowi z powodu działania agonisty prostaglandyny E. Wysokie dawki powyżej 1500 mg na dobę mogą sprzyjać napadom drgawkowym, prawdopodobnie z powodu zawartości kwasu nerwowego.

Nie preferuję oleju z ogórecznika lekarskiego i wolałbym używać oleju z nasion pierwiosnka (EPO) lub czarnej porzeczki. Olej z ogórecznika może mieć wyższą zawartość GLA na papierze, ale badania wykazały, że EPO działa lepiej.

Olej lniany
ALA (53%), kwas oleinowy (16-24%), kwas linolowy (18-24%), kwas linolenowy (36-50%)

Olej znajdujący się wewnątrz nasion jest chroniony przez antyutleniacze, takie jak lignany, fenole, tokoferole i flawonoidy. Po zmieleniu lub zmieleniu ta ochrona jest zmniejszona, a dłuższa ekspozycja na powietrze powoduje większe ilości utleniania. Najlepiej nie kupować mielonego lnu, a zamiast tego zrobić samemu z całych nasion za pomocą młynka do kawy lub przypraw.

Olej lniany hamuje syntezę TNF alfa i IL-1 beta.

Olej Sacha Inchi
Plukenetia volubilis pochodzi z Ameryki Południowej i jest wystarczająco bogaty w kwas alfa-linolenowy, który jest substytutem oleju lnianego i jest dobrym wegańskim źródłem omegi 3. Konsumpcja zwiększa poziomy ALA w osoczu, jak również DHA.

Zużycie oleju Sacha inchi ma tendencję do obniżania LDL, jak również ciśnienia krwi. Zwiększy to HDL.

Jest to delikatny olej i musi być chroniony przed ciepłem i tlenem. Wiadomo, że oleje handlowe z peruwiańskich rynków są czasami skażone.

Nasiona Sacha inchi zawierają około 40% oleju i 24% białka. Są również bogate w potas, magnez, wapń i cynk, a także w żelazo i miedź.

Prażenie nasion zwiększa utlenianie oleju, a także zdolność przeciwutleniającą. Powoduje to zwiększoną stabilność oleju podczas przechowywania.

Olej rybny

Optymalna ilość komórkowej EPA wydaje się stanowić około 1% wszystkich kwasów tłuszczowych. Zwiększenia przekraczające tę kwotę nie przynoszą żadnych dodatkowych korzyści i mogą powodować szkody.
"Wpływ na czynnik ludzkiej martwicy nowotworów alfa i produkcję beta interleukiny 1 beta diet wzbogaconych w kwasy tłuszczowe n-3 z oleju roślinnego lub oleju rybnego."

Ponad suplementacja DHA może zwiększać podatność błon komórkowych na peroksydację lipidów i redukować poziomy antyoksydantów. Długotrwała suplementacja oleju rybnego, chociaż może obniżyć poziomy triglicerydów w osoczu nawet o 30%, ale nieznacznie zwiększa apoB LDL, a także zwiększa podatność lipidów w osoczu na ataki wolnych rodników. Długoterminowa suplementacja olejów rybnych również zmniejsza poziom witaminy E.
"Wielonienasycone (n-3) kwasy tłuszczowe wrażliwe na peroksydację są zwiększone w lipidach osoczowych i tkankowych szczurów, które otrzymywały oleje zawierające kwas doklaheksaenowy."
"Wpływ długotrwałej suplementacji oleju rybnego na status witaminy E i peroksydację lipidów u kobiet".

Olej rybny i oliwa z oliwek pomagają obniżyć stężenie fibrynogenu w osoczu.

Przeciwnowotworowe działanie olejów rybich może wynikać z prooksydacyjnego działania EPA, które powoduje oksydacyjne uszkodzenie komórek rakowych. Może to spowodować umieszczenie oleju z ryb w tej samej kategorii terapeutycznej, co IV Witamina C i IV nadtlenek wodoru.
"Dietetyczny olej z ryb hamuje wzrost ludzkiego raka piersi: funkcja zwiększonej peroksydacji lipidów".
"Utlenione kwasy tłuszczowe omega-3 w oleju z ryb hamują oddziaływania leukocytów i śródbłonka poprzez aktywację PPARα."


Osoby pijące dużo alkoholu, które przyjmują olej rybny, mogą być bardziej narażone na uszkodzenie wątroby. Rtęć neguje również wszelkie korzyści płynące z oleju z ryb.
"Znacznie ulepszona indukcja cytochromu P450 2E1 i peroksydacja lipidów są związane z ciężkim uszkodzeniem wątroby u szczurów z olejem z rybem i etanolem".

Olej rybi może również nasilać przeciwzakrzepowe działanie warfaryny.

Witamina E chroni przed efektem peroksydacji lipidów oleju z ryb bardziej u osób niepalących niż palaczy.
"Spożywanie oleju z ryb u palaczy i niepalących wzmaga peroksydację lipoprotein w osoczu."

Stabilność wśród uzupełniających olejów rybnych jest bardzo różna i korzystne są tylko suplementy oleju z ryb, które są chronione przed utlenianiem.
Wpływ olejów rybnych zawierających różne ilości EPA, DHA i przeciwutleniaczy na aktywność kwasów tłuszczowych w osoczu i mózgu oraz aktywność syntazy tlenku azotu w mózgu u szczurów.

Najważniejsze jest to, że niektóre z nich mogą być pomocne, szczególnie w toczniu, zapaleniu Raynauda, ​​reumatoidalnym zapaleniu stawów i innych chorobach zapalnych, a także w raku okrężnicy i okrężnicy, ale nie zaleca się masowej nadmiernej suplementacji przez ogół społeczeństwa. Jeśli weźmiesz olej z ryb, uważaj, aby nie przesadzić i upewnij się, że bierzesz również witaminę E. Prawidłowo wyprodukowane oleje rybie mają niski poziom lub nie zawierają rtęci i są prawdopodobnie bezpieczniejszą alternatywą dla jedzenia ryb.

To laboratorium wykonało testy na oleju z ryb:
https://labdoor.com/rankings/fish-oil

Najlepsze produkty były ..
WHC UnoCardio 1000 + Vitamin D 1000, Witaminowy olej Omega-3 do ryb, OmegaVia do ryb, Ocean Blue Profesjonalny Omega-3, Omax3 Ultra-Pure, Nutrigold Potrójna wytrzymałość Omega-3 Gold.

Drugie najlepsze produkty były ..
Kontrolowane laboratoria OxiMega Fish Oil, Sam's Club Simply Right Potrójna siła oleju rybnego, Nordic Naturals Ultimate Omega D3, MRM Smart Blend, GNC Potrójna siła Oleju rybnego, Nutrigold Double Strength Omega-3 Gold, Bausch i Lomb Ocuvite, Trader Joe's Omega-3, LifeExtension Super Omega-3, Oś Labs Citrus Omega, olejek rybi, potrójnie dorszowy olej z wątroby dorsza.

Trzecie najlepsze produkty to ..
Schiff MegaRed Omega-3 Olej z kryla, Schiff MegaRed Extra Strength Omega-3 Olej z kryla, NOW Foods Ultra Omega 3 Olej z ryb, Sundown Potrójna siła Bezwonny olej rybny, MusclePharm Fish Oil, TwinLab Omega-3 Olej rybny, Solgar Omega 3 Koncentrat oleju z ryb , Nordic Naturals Baby's DHA, Country Life Omega-3, GNC Ultra Triple Strength Omega 1560.

Drugimi najgorszymi produktami były ..
Bodybuilding.com Seria Foundation Fish Oil, New Chapter Wholemega, Pure Alaska Omega-3, Wild Alaskan Oil Oil, Top Secret Nutrition Olej rybny i CLA, Kirkland Signature Omega-3 Koncentrat oleju z ryb, Naturalny olej rybny, Carlson Labs Bardzo najdelikatniejsza ryba Olej, MET-Rx Olej rybi z witaminą D, olej z wiosennej ryby, olejki z rodziny Barlean Olej z ryb Omega, olej z ryb GNC 1000, olej z ryb Nature's, olejek z ryb Coromega Omega-3, nordycki olejek naturalny omega-3, optymalne odżywianie Olej rybny, Nature's Nature Płyn Omega-3, Puritan's Pride Premium Omega-3 Fish Oil, Spring Valley Triple Strength Fish Oil, Natrol Omega-3.

Najgorsze produkty były ..
Naturalny olej z wątroby dorsza, Nordic Naturals Nordic Omega-3 Fishies, MET-Rx Triple Omega.

Jeśli chodzi o olej z wątroby fermentowanej z dorsza, to uniknęłbym tego.
Oto dlaczego.


Olej z wiesiołka:
Kwas linolowy (70%), GLA (10%), kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy.
Zawiera również steroidy kampesterolowe i β-sitosterolowe oraz kwasy betulinowe, kretynowe i oleanolowe.


Dodatkowo:
Kwas linolenowy (w postaci oleju słonecznikowego lub szafranowego) może być wchłaniany do krwi z nanoszenia na skórę.

Diety bogate w kwas oleinowy mogą zwiększać zapotrzebowanie na kwas linolowy.

Cele:
Więcej nie zawsze jest lepiej. Zbyt dużo omegi 3 może być złą rzeczą. Wysokie spożycie tłuszczów wielonienasyconych zwiększa twoją podatność na utlenianie lipidów, co powoduje uszkodzenia twoich komórek.

Zawsze przyjmuj mieszankę witaminy E podczas zwiększania spożycia PUFA, a także rozważaj doustny PhosChol (fosfatydylocholinę), aby chronić te delikatne oleje przed utlenianiem wewnątrz komórek.
 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu