Refluks i zdrowie jelit
Reflux, jest dzisiaj powszechnym problemem, a wiele osób jest powszechnie leczonych za pomocą środków hamujących kwasy żołądkowe. Leki te blokują wytwarzanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu ludzie nie odczuwają refluksu. W rzeczywistości nie robią nic, aby zatrzymać refluks.
Zaktualizowano: 19.11.2017
Dostępne studia:
Pacjenci Dr Fairchild z refluksem mogą zapisać się na badanie nowego produktu, którego celem jest pomoc w refluksie. Proszę zapytać.
GERD, czyli Reflux, jest dzisiaj powszechnym problemem, a wiele osób jest powszechnie leczonych za pomocą środków hamujących kwasy żołądkowe. Leki te blokują wytwarzanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu ludzie nie odczuwają refluksu. W rzeczywistości nie robią nic, aby zatrzymać refluks.
Z pewnością jest miejsce na środki tłumiące kwas żołądkowy, ale nie jest to moja preferowana metoda zarządzania GERD.
Wystarczająca ilość witamin i minerałów wymaga kwasu żołądkowego dla optymalnego wchłaniania, a długotrwałe stosowanie PPI i H2-blokerów może powodować złe wchłanianie i niedobory. Może to prowadzić do jeszcze więcej problemów zdrowotnych.
Poziomy kwasu żołądkowego spadają wraz z wiekiem
Kolejną kwestią jest to, że wraz z wiekiem produkcja kwasu żołądkowego ma tendencję spadkową, a nie wzrostową. Ten spadek kwasu żołądkowego może prowadzić do złego trawienia, które może być przyczyną refluksu. Udzielenie komuś w tej sytuacji kwasowego supresora po prostu zabiera resztki kwasu żołądkowego, który zostawili, i chociaż symptomy mogą ustąpić, to jeszcze bardziej komplikuje problem.
Wolę znaleźć główną przyczynę problemu, zamiast robić to tak, aby ktoś nie czuł refluksu.
Gdy kwas żołądkowy jest niski, gastryna ma tendencję do wysokiego stężenia.
Kwas-blokery pozbawiają Cię składników odżywczych
Kwas jest wymagany do najlepszej absorpcji wielu mikroelementów. Niewystarczająca ilość kwasu żołądkowego może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania żelaza, cynku, magnezu, wapnia, witaminy B12 i kwasu foliowego.
Chociaż sporadyczne lub krótkotrwałe stosowanie leków zobojętniających nie powinno stanowić problemu, długotrwałe hamowanie kwasów może prowadzić do poważnych niedoborów mikroelementów, co z kolei może zwiększać ryzyko chorób spowodowanych niedoborami mikroskładników, na przykład żelaza i niedokrwistości, lub wapnia / magnezu. i utrata kości.
Czy przyczyną są przepukliny rozworu przełykowego?
Przepukliny rozworu przełykowego są często obwiniane za refluks, jeśli są obecne. Twierdzę, że nawet jeśli masz przepuklinę rozworu przełykowego, może to nie być jedyna przyczyna refluksu. To z pewnością może predysponować do refluksu, ale nie pozwól, aby diagnoza przepukliny rozworu przełykowego była czerwonym śledziem, który powstrzymuje cię przed dotarciem do źródła problemu.
Czasami może przyczynić się słaby zwieracz przełyku. W takim przypadku pojawiły się anegdotyczne doniesienia o ludziach, którzy "ćwiczyli" ten mięsień, pijąc napoje gazowane i "utrzymując" bicz przez 4 do 5 minut.
Inne przyczyny refluksu
Niektóre z czynników przyczyniających się do refluksu obejmują niedobór witaminy D, niedoczynność tarczycy, wrażliwość pokarmową, nietolerancję glutenu, bakterie H. pylori, SIBO, przepuklinę rozworu przełykowego itp. Komórki żołądkowe mają receptory witaminy D, a poziomy witaminy D powinny być testowane u wszystkich. Celuj o poziom 25 DOH w surowicy na poziomie co najmniej 60.
Sam stres może zmniejszyć produkcję kwasu żołądkowego, zmniejszając wydajność trawienia białka. Bartonella, która może pochodzić od kleszczy jelenie, może również czasami przyczyniać się do problemów jelitowych, zwłaszcza refluksów.
Do wytworzenia stężonego kwasu solnego potrzeba sporo energii komórkowej. Komórki żołądka muszą dużo pracować, aby wytworzyć kwas żołądkowy. Potrzebują energii do tej pracy. W sytuacji niedoczynności tarczycy komórki mogą nie mieć wystarczającej ilości hormonu tarczycy, aby zadziałały. Może to powodować brak kwasu żołądkowego, co z kolei może prowadzić do złego trawienia i refluksu.
Wrażliwość pokarmowa
Nieodpowiednie trawienie w żołądku ma również wpływ na promowanie wrażliwości na pokarmy i alergii, jak również na odwrót. Gluten może również uszkadzać komórki jelitowe, co prowadzi do złego trawienia i wchłaniania. Czasami może pomóc unikanie obrażania żywności przez co najmniej 2-3 miesiące. W przypadku glutenu może być konieczne dłuższe unikanie.
Gliadyna i kazeina zwiększają zonulinę, co z kolei sprzyja nieszczelności jelita. Zonulin ma tendencję do podwyższania autyzmu, tocznia, choroby Leśniowskiego-Crohna i celiakii.
Przyzwoitym przewodnikiem po eliminacji żywności jest WholeLifeNutrition.
Jednym z najlepszych laboratoriów do testowania wrażliwości na jedzenie jest Cyrex Labs.
Pestycydy
Wiadomo, że Glyphosate (RoundUp) zabija dobre bakterie jelitowe i promuje dysbiozę. Glifosat jest uważany za przyczynę nieszczelnego jelita i jest głównym pestycydem występującym w ziarnach soi, a soja genetycznie modyfikowana ma bardzo wysoki poziom glifosatu. Jednakże z powodu zanieczyszczenia glifosat jest szeroko rozpowszechniony w żywności, a nawet piwo niemieckie jest zanieczyszczone glifosatem.
Malation jest pestycydem fosforoorganicznym (OP) znajdującym się w mące pszennej i kukurydzy i jest znaną neurotoksyną, a także zaburzającym gospodarkę hormonalną. Osoby z wariantami genetycznymi PON1 mogą mieć zmniejszoną zdolność do posługiwania się pestycydami OP.
Zobacz, co jest tutaj w twoim jedzeniu. (ale pamiętaj, że są to dane pobrane z EPA, a nie z niezależnych testów)
Zanieczyszczenie mikotoksynami
Wiele produktów spożywczych ma tendencję do zanieczyszczania się mykotoksynami podczas produkcji i przechowywania. Ziarna, ziarna zbóż i masło orzechowe są znane z tego, że są skażone mikotoksynami.
Niektóre z nich mają bezpośredni wpływ na przewód pokarmowy, podczas gdy inne są rakotwórcze.
H Pylori
H Pylori może być ukrytą infekcją, która powoduje refluks, a także B12 i nieprawidłowe wchłanianie minerałów poprzez obniżenie poziomu kwasu żołądkowego.
Każdy, kto ma niski poziom witaminy B12, ma niską zawartość magnezu i ma niską zawartość żelaza, może rozważyć testowanie na obecność H Pylori.
H pylori może wywoływać reakcję autoimmunologiczną, a także bierze udział w spadku testosteronu i zwiększeniu poziomu kortyzolu.
Inne stany związane z H Pylori obejmują alergie, migreny, zmęczenie i wrażliwość pokarmową.
Potrójna antybiotykoterapia plus probiotyki pozostają podstawą treapmentu. Guma do żucia może być pomocna.
Do probiotyków, które mogą być korzystne, należą Lactobacillus gasseri, L casei, L acidophilus i bifidibacterium infantis.
Corydalis może mieć aktywność przeciwko H Pylori.
SIBO
Objawy często obejmują wzdęcia, gaz i bulgotanie, ale czasami mogą być w dużej mierze bezobjawowe.
Giardia i Campylobacter, jak również inne czynniki zakaźne mogą wyzwalać SIBO. Powolny pęcherzyka żółciowego może również promować SIBO. Żółć jest antybakteryjna, a właściwie działający pęcherzyk żółciowy jest pierwszą linią obrony przed SIBO. Gastropareza jest czynnikiem ryzyka dla SIBO.
Podstawą leczenia jest wspomaganie trawienia, promowanie ruchliwości przewodu pokarmowego oraz zmniejszanie fermentacji i obciążenia bakteryjnego. Wół żółciowy jako suplement może pomóc zabić SIBO.
Pomocne może być wspomaganie tworzenia żółci z użyciem fosfoliny i tauryny.
FODMAP (fermentowalne oligo-di-mono-sacharydy i poliole), ograniczona dieta, może być pomocna w zmniejszaniu przeciążenia bakteryjnego, a czasami mogą być potrzebne antybiotyki, takie jak rifaksymina 1200-1600 mg na dobę.
Testowanie SIBO nie jest doskonałe, a wyniki podlegają interpretacji.
Test oddechowy wodoru jest powszechnie stosowany; po 1-2-dniowej specjalnej diecie pije się laktulozę lub glukozę i mierzy się wodór i metan. Ograniczeniem jest to, że bakterie produkujące siarkowodór zostaną pominięte.
Używanie i nadużywanie testów oddechowych wodoru
Wrzody
L-karnozyna cynkowa może zapobiegać rozwojowi wrzodów żołądka spowodowanych stresem, a także chronić przed wrzodami trawiennymi wywołanymi przez aspirynę i alkohol. Cynkolina ma również działanie zobojętniające kwas, które jest większe niż wodorowęglan sodu. Może być pomocny w leczeniu i zapobieganiu owrzodzeniom żołądka i dwunastnicy.
Inne związki cynku, takie jak monoglicerynian cynku i asksamian cynku, również mogą być równie użyteczne.
[Badania nad działaniem przeciwwrzodowym nowego związku, L-karnozyny cynku (Z-103)].
Działanie przeciwwrzodowe kompleksu cynku o powolnym uwalnianiu, monoglicerynian cynku (Glyzinc).
Działanie acexamate cynku na stabilizację przeciwwrzodową i błonę.
Wsparcie funkcji pęcherzyka żółciowego
Picie odpowiedniej ilości płynów pomaga płynnie przepływać żółcią. Tłuszcze stymulują kurczenie się pęcherzyka żółciowego, ale także inne pokarmy. Bitters, błonnik rozpuszczalny, rumianek, liść karczocha i kurkumina również stymulują wydzielanie żółci.
Celiac geny
Osoby z genami celiakii mogą zrobić dobrze, aby uniknąć glutenu, nawet jeśli nie są zdiagnozowane jako celiakii. Dzieje się tak dlatego, że wrażliwość na gluten jest spektrum, a celiak jest na jednym krańcu.
Testowanie genów celiakii można wykonać na stronie www.23andme.com lub na stronie www.enterolab.com. Żadne z nich nie wymaga zamówienia lekarza, a oba są w rozsądnej cenie, chociaż 23 i jest tańsze. Enterolab powie Ci w wynikach, jeśli masz gen celiakii, ale dla 23andme będziesz musiał przesłać swoje surowe dane do strony trzeciej, takiej jak MTHFRSupport lub promethease, aby się dowiedzieć. Ci z was, którzy nie znają się na komputerach, mogą lepiej radzić sobie z enterolabem. Jest to bezpośredni link do informacji o teście Gene'a wrażliwości na Enterolab.
Inne geny
Glutation jest głównym przeciwutleniaczem. GPX7 pomaga nam pozbyć się nadtlenku wodoru w przełyku. Genetyczne polimorfizmy GPX7 są zamieszane w Barretta i GERD. Pomocne mogą być liposomalne glutation lub suplementy katalityczne.
PIGR koduje polimeryczny receptor immunoglobulinowy (pIgR) odpowiedzialny za wydzielanie IgA przez komórki nabłonka. Wadliwy pIgR może prowadzić do obniżenia poziomu przeciwciał IgA, a obniżenie poziomu pIgR obserwowano w przypadku eozynofilii tkanek i zapalenia z udziałem Th2.
Obniżenie poziomu polimerowego receptora immunoglobulinowego i wydzielniczych przeciwciał IgA w eozynofilowych chorobach górnych dróg oddechowych.
Digestin jest produktem łączonym z kwasem i enzymami. Jest łatwiej na żołądku niż pełna siła Betaina HCL, i może być lepiej dla kogoś, kto wyszedł z pęcherzyka żółciowego.
Ocet jabłkowy w wodzie jest łagodniejszym wariantem tego podejścia. Wszelkie spalanie z betainą HCl można zneutralizować, wypijając 1 / 4-1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej w wodzie. Pamiętaj, aby uzyskać soda oczyszczona bez aluminium.
Usuń szkodliwych agentów
Należy je usunąć z diety przynajmniej tymczasowo, aby umożliwić gojenie jelit.
Usuń alkohol (wino, piwo, alkohole).
Usuń także gluten (pszenicę, żyto, jęczmień), kukurydzę i soję.
Usuń nabiał i cukier. Miód jest zwykle w porządku, jeśli nie jest skażony glifosatem.
Niektóre z tych pokarmów można stopniowo i ostrożnie wprowadzać ponownie po wygojeniu jelit.
Unikaj pokarmów, które mogą być zanieczyszczone przez mykotoksyny.
Jedz organicznie jak najwięcej.
Uważaj na leki, takie jak NLPZ, które zmniejszają naturalną zdolność jelit do ochrony błony śluzowej.
Organiczny seler, zmieszany lub juiced z samego rana. (musi być organiczny)
Restore4Life (może być tańsze od Amazon.com) może pomóc nieszczelnym jelitom.
Sok z aloesu, dwa do trzech razy dziennie na pusty żołądek
DGL, żuć 15 do 20 minut przed posiłkami. [Enzymatyczna terapia DGL]
L-Glutamina w proszku, 1 miarka dziennie przez okres do 30 dni. [Proszek Jarrow L-Glutamine]
Maślan (staraj się nie dotykać rękami, ponieważ źle pachnie) [Allergy Research Group ButyrEn, lub Kwas kancerogenny z badań sercowo-naczyniowych]
Karnozyna cynkowa, jedna z posiłkiem dziennie [Doctor's Best PepZin GI]
Proponylo karnityna [Jarrow Formulas CarnitAll]
Probiotyki (otrzymaj rodzaj z długą listą różnych błędów) lub naturalnie sfermentowane pokarmy, takie jak kapusta kiszona, kombucha, kefir itp.
Bogate w prebiotyki pokarmy, takie jak karczoch jerozolimski, cykoria, cebula, czosnek, surowa jicama, surowe szparagi i niedojrzałe surowe banany. Gotowanie może spowodować utratę prebiotyków. Po prostu zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców może być pomocne.
Kurkumina może być pomocna dla H. pylori.
Biocidin to połączenie składników botanicznych zaprojektowanych w celu redukcji bakterii i drożdży.
Ćwiczenie
Ćwiczenia aerobowe lub nawet szybkie marszowanie pomaga lepiej funkcjonować jelitom.
W razie potrzeby antybiotyki
Rifaksyminę można stosować do SIBO i nie promuje ona candidy. Można również stosować flagyl i neomycynę.
Specjalne diety
Specyficzna dieta węglowodanowa (SCD): cukry złożone (disacchardies w ziarnach, warzywach skrobiowych i miodzie) mogą powodować zapalenie i produkcję śluzu.
Gdzie kupić suplementy
Jeśli nie możesz znaleźć tego, czego potrzebujesz lokalnie, zamówieniem pocztowym jest opcja.
www.iHerb.com: Wpisz kod uzi333 po raz pierwszy. Darmowa wysyłka powyżej 40 USD, bez podatku. Zostanie wysłany na rynek międzynarodowy.
HealthWave / FirstScript
Przykładowy list do firm ubezpieczeniowych w sprawie pokrycia testów na obecność IgG i IgA:
IgE jest tylko jedną z kilku klas przeciwciał ważnych w pośredniczeniu w nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowej. Inne klasy obejmują IgG i IgA.
Liczne badania dowiodły ważności i przydatności testowania wrażliwości pokarmowej IgG i IgA w leczeniu różnych stanów:
"wysokie miano przeciwciał podklas IgG na wszystkie trzy białka mleka znaleziono tylko w grupie nietolerancji mleka ... przypadki nietolerancji mleka, szczególnie te z egzemą, można zdiagnozować poprzez wykrycie podwyższonego poziomu przeciwciał klasy podklas IgG białka mleka. "
Clin Allergy 1986 Sep; 16 (5): 451-8
"W zespole jelita drażliwego ... Nieprawidłowości wyjściowe zidentyfikowano na płytkach z żywnością IgG i pleśni w surowicy u 100% badanych z istotną poprawą po eliminacji pokarmu i diecie rotacyjnej."
J Am Coll Nutr 2006 grudzień; 25 (6): 514-22
"U otyłych dzieci występują znacznie wyższe wartości przeciwciał IgG skierowane przeciw antygenom pokarmowym niż u dzieci o prawidłowej masie ciała. Przeciwciała IgG skierowane przeciw jedzeniu są ściśle związane z ogólnoustrojowym zapaleniem o niskim stopniu złośliwości oraz z grubością błony wewnętrznej naczyń tętniczych szyjnych wspólnej."
Exp Clin Endo Diabetes 2008 apr; 116 (4): 241-5
"... ustalenie alergii pokarmowej, nietolerancji i wrażliwości poprawiłoby się poprzez testowanie przeciwciał IgE, IgG, IgA i IgM przeciw surowym i przetworzonym antygenom pokarmowym, Przeciwciała przeciwko zmodyfikowanym antygenom pokarmowym, poprzez interakcję z zaawansowanymi końcowymi produktami glikacji i proteinami tkankowymi, może powodować zaburzenia w chorobach zwyrodnieniowych i autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, zapalenie, autoimmunizacja, neurodegeneracja i neuroautoimmunologia "
Nutr Metab (Lond) 2009 może 12; 6: 22
"Przeciwciała IgE, IgG i IgA specyficzne dla wołowiny znacznie zwiększyły się w surowicach od pacjentów z astmą, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi i alergią skóry w porównaniu z surowicami osób kontrolnych ... Serotypy IgG i IgA zostały wykryte w znacznym stopniu, nawet przy braku IgE, w surowicy. trzy stany alergiczne Wszyscy pacjenci z alergią, w tym ci wykazujący tylko przeciwciała IgG i IgA, znacznie złagodzili swoje objawy, a ich poziom przeciwciał specyficznych względem wołowiny znacznie się zmniejszył w odpowiedzi na dietę wykluczającą mięso krowy ... IgG specyficzne dla wołowiny i IgA przeciwciała współistnieją z przeciwciałami IgE w surowicy od pacjentów alergicznych i są istotnie związane z klinicznym przebiegiem zaburzeń alergicznych, szczególnie astmy. "
J Biol Regul Homeost Agents 2010 jul-sep; 24 (3): 261-71
"... ograniczenie diety oparte na przeciwciałach IgG jest skuteczną strategią zmniejszania częstości napadów migreny".
Cephalgia 2010 Jul; 30 (7): 829-37
"... istnieją reakcje immunologiczne na białka pokarmowe, szczególnie wydzielnicze przeciwciała klasy IgA"
Allergy 1995; 50 (20): 32-8
"Oznaczanie przeciwciał IgA i IgG w gliadynach za pomocą DIG-ELISA jest czułym testem na uszkodzenie błony śluzowej jelita u dzieci.W przypadku podejrzenia złego wchłaniania sugerujemy, aby test ten był stosowany do selekcji dzieci do biopsji jelita cienkiego. przydatne do obserwacji przestrzegania diety bezglutenowej "
J Ped Gastro Nutr 1985 grudzień; 4 (6): 917-22
W świetle tych wszystkich badań, chcielibyśmy, abyście zechcieli pokryć alergię pokarmową i testy wrażliwości, które zamówiliśmy.
Su Fairchild, MD
Medycyna integracyjna i ortomolekularna
Medycyna środowiskowa
http://drfairchild.blogspot.com/2012/12/reflux.html
Refluks i zdrowie jelit
Informacje tutaj mają wyłącznie charakter edukacyjny. Nie zastępuje właściwej opieki medycznej ani opinii lekarza.Zaktualizowano: 19.11.2017
Dostępne studia:
Pacjenci Dr Fairchild z refluksem mogą zapisać się na badanie nowego produktu, którego celem jest pomoc w refluksie. Proszę zapytać.
GERD, czyli Reflux, jest dzisiaj powszechnym problemem, a wiele osób jest powszechnie leczonych za pomocą środków hamujących kwasy żołądkowe. Leki te blokują wytwarzanie kwasu żołądkowego, dzięki czemu ludzie nie odczuwają refluksu. W rzeczywistości nie robią nic, aby zatrzymać refluks.
Z pewnością jest miejsce na środki tłumiące kwas żołądkowy, ale nie jest to moja preferowana metoda zarządzania GERD.
Wystarczająca ilość witamin i minerałów wymaga kwasu żołądkowego dla optymalnego wchłaniania, a długotrwałe stosowanie PPI i H2-blokerów może powodować złe wchłanianie i niedobory. Może to prowadzić do jeszcze więcej problemów zdrowotnych.
Poziomy kwasu żołądkowego spadają wraz z wiekiem
Kolejną kwestią jest to, że wraz z wiekiem produkcja kwasu żołądkowego ma tendencję spadkową, a nie wzrostową. Ten spadek kwasu żołądkowego może prowadzić do złego trawienia, które może być przyczyną refluksu. Udzielenie komuś w tej sytuacji kwasowego supresora po prostu zabiera resztki kwasu żołądkowego, który zostawili, i chociaż symptomy mogą ustąpić, to jeszcze bardziej komplikuje problem.
Wolę znaleźć główną przyczynę problemu, zamiast robić to tak, aby ktoś nie czuł refluksu.
Gdy kwas żołądkowy jest niski, gastryna ma tendencję do wysokiego stężenia.
Kwas-blokery pozbawiają Cię składników odżywczych
Kwas jest wymagany do najlepszej absorpcji wielu mikroelementów. Niewystarczająca ilość kwasu żołądkowego może prowadzić do zmniejszenia wchłaniania żelaza, cynku, magnezu, wapnia, witaminy B12 i kwasu foliowego.
Chociaż sporadyczne lub krótkotrwałe stosowanie leków zobojętniających nie powinno stanowić problemu, długotrwałe hamowanie kwasów może prowadzić do poważnych niedoborów mikroelementów, co z kolei może zwiększać ryzyko chorób spowodowanych niedoborami mikroskładników, na przykład żelaza i niedokrwistości, lub wapnia / magnezu. i utrata kości.
Czy przyczyną są przepukliny rozworu przełykowego?
Przepukliny rozworu przełykowego są często obwiniane za refluks, jeśli są obecne. Twierdzę, że nawet jeśli masz przepuklinę rozworu przełykowego, może to nie być jedyna przyczyna refluksu. To z pewnością może predysponować do refluksu, ale nie pozwól, aby diagnoza przepukliny rozworu przełykowego była czerwonym śledziem, który powstrzymuje cię przed dotarciem do źródła problemu.
Czasami może przyczynić się słaby zwieracz przełyku. W takim przypadku pojawiły się anegdotyczne doniesienia o ludziach, którzy "ćwiczyli" ten mięsień, pijąc napoje gazowane i "utrzymując" bicz przez 4 do 5 minut.
Inne przyczyny refluksu
Niektóre z czynników przyczyniających się do refluksu obejmują niedobór witaminy D, niedoczynność tarczycy, wrażliwość pokarmową, nietolerancję glutenu, bakterie H. pylori, SIBO, przepuklinę rozworu przełykowego itp. Komórki żołądkowe mają receptory witaminy D, a poziomy witaminy D powinny być testowane u wszystkich. Celuj o poziom 25 DOH w surowicy na poziomie co najmniej 60.
Sam stres może zmniejszyć produkcję kwasu żołądkowego, zmniejszając wydajność trawienia białka. Bartonella, która może pochodzić od kleszczy jelenie, może również czasami przyczyniać się do problemów jelitowych, zwłaszcza refluksów.
Do wytworzenia stężonego kwasu solnego potrzeba sporo energii komórkowej. Komórki żołądka muszą dużo pracować, aby wytworzyć kwas żołądkowy. Potrzebują energii do tej pracy. W sytuacji niedoczynności tarczycy komórki mogą nie mieć wystarczającej ilości hormonu tarczycy, aby zadziałały. Może to powodować brak kwasu żołądkowego, co z kolei może prowadzić do złego trawienia i refluksu.
Wrażliwość pokarmowa
Nieodpowiednie trawienie w żołądku ma również wpływ na promowanie wrażliwości na pokarmy i alergii, jak również na odwrót. Gluten może również uszkadzać komórki jelitowe, co prowadzi do złego trawienia i wchłaniania. Czasami może pomóc unikanie obrażania żywności przez co najmniej 2-3 miesiące. W przypadku glutenu może być konieczne dłuższe unikanie.
Gliadyna i kazeina zwiększają zonulinę, co z kolei sprzyja nieszczelności jelita. Zonulin ma tendencję do podwyższania autyzmu, tocznia, choroby Leśniowskiego-Crohna i celiakii.
Przyzwoitym przewodnikiem po eliminacji żywności jest WholeLifeNutrition.
Jednym z najlepszych laboratoriów do testowania wrażliwości na jedzenie jest Cyrex Labs.
Pestycydy
Wiadomo, że Glyphosate (RoundUp) zabija dobre bakterie jelitowe i promuje dysbiozę. Glifosat jest uważany za przyczynę nieszczelnego jelita i jest głównym pestycydem występującym w ziarnach soi, a soja genetycznie modyfikowana ma bardzo wysoki poziom glifosatu. Jednakże z powodu zanieczyszczenia glifosat jest szeroko rozpowszechniony w żywności, a nawet piwo niemieckie jest zanieczyszczone glifosatem.
Malation jest pestycydem fosforoorganicznym (OP) znajdującym się w mące pszennej i kukurydzy i jest znaną neurotoksyną, a także zaburzającym gospodarkę hormonalną. Osoby z wariantami genetycznymi PON1 mogą mieć zmniejszoną zdolność do posługiwania się pestycydami OP.
Zobacz, co jest tutaj w twoim jedzeniu. (ale pamiętaj, że są to dane pobrane z EPA, a nie z niezależnych testów)
Zanieczyszczenie mikotoksynami
Wiele produktów spożywczych ma tendencję do zanieczyszczania się mykotoksynami podczas produkcji i przechowywania. Ziarna, ziarna zbóż i masło orzechowe są znane z tego, że są skażone mikotoksynami.
Niektóre z nich mają bezpośredni wpływ na przewód pokarmowy, podczas gdy inne są rakotwórcze.
H Pylori
H Pylori może być ukrytą infekcją, która powoduje refluks, a także B12 i nieprawidłowe wchłanianie minerałów poprzez obniżenie poziomu kwasu żołądkowego.
Każdy, kto ma niski poziom witaminy B12, ma niską zawartość magnezu i ma niską zawartość żelaza, może rozważyć testowanie na obecność H Pylori.
H pylori może wywoływać reakcję autoimmunologiczną, a także bierze udział w spadku testosteronu i zwiększeniu poziomu kortyzolu.
Inne stany związane z H Pylori obejmują alergie, migreny, zmęczenie i wrażliwość pokarmową.
Potrójna antybiotykoterapia plus probiotyki pozostają podstawą treapmentu. Guma do żucia może być pomocna.
Do probiotyków, które mogą być korzystne, należą Lactobacillus gasseri, L casei, L acidophilus i bifidibacterium infantis.
Corydalis może mieć aktywność przeciwko H Pylori.
SIBO
Objawy często obejmują wzdęcia, gaz i bulgotanie, ale czasami mogą być w dużej mierze bezobjawowe.
Giardia i Campylobacter, jak również inne czynniki zakaźne mogą wyzwalać SIBO. Powolny pęcherzyka żółciowego może również promować SIBO. Żółć jest antybakteryjna, a właściwie działający pęcherzyk żółciowy jest pierwszą linią obrony przed SIBO. Gastropareza jest czynnikiem ryzyka dla SIBO.
Podstawą leczenia jest wspomaganie trawienia, promowanie ruchliwości przewodu pokarmowego oraz zmniejszanie fermentacji i obciążenia bakteryjnego. Wół żółciowy jako suplement może pomóc zabić SIBO.
Pomocne może być wspomaganie tworzenia żółci z użyciem fosfoliny i tauryny.
FODMAP (fermentowalne oligo-di-mono-sacharydy i poliole), ograniczona dieta, może być pomocna w zmniejszaniu przeciążenia bakteryjnego, a czasami mogą być potrzebne antybiotyki, takie jak rifaksymina 1200-1600 mg na dobę.
Testowanie SIBO nie jest doskonałe, a wyniki podlegają interpretacji.
Test oddechowy wodoru jest powszechnie stosowany; po 1-2-dniowej specjalnej diecie pije się laktulozę lub glukozę i mierzy się wodór i metan. Ograniczeniem jest to, że bakterie produkujące siarkowodór zostaną pominięte.
Używanie i nadużywanie testów oddechowych wodoru
Wrzody
L-karnozyna cynkowa może zapobiegać rozwojowi wrzodów żołądka spowodowanych stresem, a także chronić przed wrzodami trawiennymi wywołanymi przez aspirynę i alkohol. Cynkolina ma również działanie zobojętniające kwas, które jest większe niż wodorowęglan sodu. Może być pomocny w leczeniu i zapobieganiu owrzodzeniom żołądka i dwunastnicy.
Inne związki cynku, takie jak monoglicerynian cynku i asksamian cynku, również mogą być równie użyteczne.
[Badania nad działaniem przeciwwrzodowym nowego związku, L-karnozyny cynku (Z-103)].
Działanie przeciwwrzodowe kompleksu cynku o powolnym uwalnianiu, monoglicerynian cynku (Glyzinc).
Działanie acexamate cynku na stabilizację przeciwwrzodową i błonę.
Wsparcie funkcji pęcherzyka żółciowego
Picie odpowiedniej ilości płynów pomaga płynnie przepływać żółcią. Tłuszcze stymulują kurczenie się pęcherzyka żółciowego, ale także inne pokarmy. Bitters, błonnik rozpuszczalny, rumianek, liść karczocha i kurkumina również stymulują wydzielanie żółci.
Celiac geny
Osoby z genami celiakii mogą zrobić dobrze, aby uniknąć glutenu, nawet jeśli nie są zdiagnozowane jako celiakii. Dzieje się tak dlatego, że wrażliwość na gluten jest spektrum, a celiak jest na jednym krańcu.
Testowanie genów celiakii można wykonać na stronie www.23andme.com lub na stronie www.enterolab.com. Żadne z nich nie wymaga zamówienia lekarza, a oba są w rozsądnej cenie, chociaż 23 i jest tańsze. Enterolab powie Ci w wynikach, jeśli masz gen celiakii, ale dla 23andme będziesz musiał przesłać swoje surowe dane do strony trzeciej, takiej jak MTHFRSupport lub promethease, aby się dowiedzieć. Ci z was, którzy nie znają się na komputerach, mogą lepiej radzić sobie z enterolabem. Jest to bezpośredni link do informacji o teście Gene'a wrażliwości na Enterolab.
Inne geny
Glutation jest głównym przeciwutleniaczem. GPX7 pomaga nam pozbyć się nadtlenku wodoru w przełyku. Genetyczne polimorfizmy GPX7 są zamieszane w Barretta i GERD. Pomocne mogą być liposomalne glutation lub suplementy katalityczne.
PIGR koduje polimeryczny receptor immunoglobulinowy (pIgR) odpowiedzialny za wydzielanie IgA przez komórki nabłonka. Wadliwy pIgR może prowadzić do obniżenia poziomu przeciwciał IgA, a obniżenie poziomu pIgR obserwowano w przypadku eozynofilii tkanek i zapalenia z udziałem Th2.
Obniżenie poziomu polimerowego receptora immunoglobulinowego i wydzielniczych przeciwciał IgA w eozynofilowych chorobach górnych dróg oddechowych.
Suplementy, które mogą pomóc w trawieniu
Suplementy zawierające betainę HCl mogą pomóc w obniżeniu poziomu kwasu w niskim żołądku. Zacznij od jednej kapsułki i idź w górę. Pamiętaj, aby przyjmować go dopiero po kilku ugryzieniach pokarmu, ponieważ w przeciwnym razie możesz doświadczyć pieczenia w żołądku. Każdy, kto ma wrzody żołądka lub erozję, nie powinien tego przyjmować. Betaina jest dostępna w iHerb lub EmersonEcologics lub HealthWave.Digestin jest produktem łączonym z kwasem i enzymami. Jest łatwiej na żołądku niż pełna siła Betaina HCL, i może być lepiej dla kogoś, kto wyszedł z pęcherzyka żółciowego.
Ocet jabłkowy w wodzie jest łagodniejszym wariantem tego podejścia. Wszelkie spalanie z betainą HCl można zneutralizować, wypijając 1 / 4-1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej w wodzie. Pamiętaj, aby uzyskać soda oczyszczona bez aluminium.
Kroki prowadzące do wyleczenia jelit
Usuń szkodliwych agentów
Należy je usunąć z diety przynajmniej tymczasowo, aby umożliwić gojenie jelit.
Usuń alkohol (wino, piwo, alkohole).
Usuń także gluten (pszenicę, żyto, jęczmień), kukurydzę i soję.
Usuń nabiał i cukier. Miód jest zwykle w porządku, jeśli nie jest skażony glifosatem.
Niektóre z tych pokarmów można stopniowo i ostrożnie wprowadzać ponownie po wygojeniu jelit.
Unikaj pokarmów, które mogą być zanieczyszczone przez mykotoksyny.
Jedz organicznie jak najwięcej.
Uważaj na leki, takie jak NLPZ, które zmniejszają naturalną zdolność jelit do ochrony błony śluzowej.
Suplementy i pokarmy, które mogą pomóc w leczeniu jelit:
Organiczny seler, zmieszany lub juiced z samego rana. (musi być organiczny)
Restore4Life (może być tańsze od Amazon.com) może pomóc nieszczelnym jelitom.
Sok z aloesu, dwa do trzech razy dziennie na pusty żołądek
DGL, żuć 15 do 20 minut przed posiłkami. [Enzymatyczna terapia DGL]
L-Glutamina w proszku, 1 miarka dziennie przez okres do 30 dni. [Proszek Jarrow L-Glutamine]
Maślan (staraj się nie dotykać rękami, ponieważ źle pachnie) [Allergy Research Group ButyrEn, lub Kwas kancerogenny z badań sercowo-naczyniowych]
Karnozyna cynkowa, jedna z posiłkiem dziennie [Doctor's Best PepZin GI]
Proponylo karnityna [Jarrow Formulas CarnitAll]
Probiotyki (otrzymaj rodzaj z długą listą różnych błędów) lub naturalnie sfermentowane pokarmy, takie jak kapusta kiszona, kombucha, kefir itp.
Bogate w prebiotyki pokarmy, takie jak karczoch jerozolimski, cykoria, cebula, czosnek, surowa jicama, surowe szparagi i niedojrzałe surowe banany. Gotowanie może spowodować utratę prebiotyków. Po prostu zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców może być pomocne.
Kurkumina może być pomocna dla H. pylori.
Biocidin to połączenie składników botanicznych zaprojektowanych w celu redukcji bakterii i drożdży.
Ćwiczenie
Ćwiczenia aerobowe lub nawet szybkie marszowanie pomaga lepiej funkcjonować jelitom.
W razie potrzeby antybiotyki
Rifaksyminę można stosować do SIBO i nie promuje ona candidy. Można również stosować flagyl i neomycynę.
Specjalne diety
Specyficzna dieta węglowodanowa (SCD): cukry złożone (disacchardies w ziarnach, warzywach skrobiowych i miodzie) mogą powodować zapalenie i produkcję śluzu.
Gdzie kupić suplementy
Jeśli nie możesz znaleźć tego, czego potrzebujesz lokalnie, zamówieniem pocztowym jest opcja.
www.iHerb.com: Wpisz kod uzi333 po raz pierwszy. Darmowa wysyłka powyżej 40 USD, bez podatku. Zostanie wysłany na rynek międzynarodowy.
HealthWave / FirstScript
Przykładowy list do firm ubezpieczeniowych w sprawie pokrycia testów na obecność IgG i IgA:
IgE jest tylko jedną z kilku klas przeciwciał ważnych w pośredniczeniu w nadwrażliwości i nietolerancji pokarmowej. Inne klasy obejmują IgG i IgA.
Liczne badania dowiodły ważności i przydatności testowania wrażliwości pokarmowej IgG i IgA w leczeniu różnych stanów:
"wysokie miano przeciwciał podklas IgG na wszystkie trzy białka mleka znaleziono tylko w grupie nietolerancji mleka ... przypadki nietolerancji mleka, szczególnie te z egzemą, można zdiagnozować poprzez wykrycie podwyższonego poziomu przeciwciał klasy podklas IgG białka mleka. "
Clin Allergy 1986 Sep; 16 (5): 451-8
"W zespole jelita drażliwego ... Nieprawidłowości wyjściowe zidentyfikowano na płytkach z żywnością IgG i pleśni w surowicy u 100% badanych z istotną poprawą po eliminacji pokarmu i diecie rotacyjnej."
J Am Coll Nutr 2006 grudzień; 25 (6): 514-22
"U otyłych dzieci występują znacznie wyższe wartości przeciwciał IgG skierowane przeciw antygenom pokarmowym niż u dzieci o prawidłowej masie ciała. Przeciwciała IgG skierowane przeciw jedzeniu są ściśle związane z ogólnoustrojowym zapaleniem o niskim stopniu złośliwości oraz z grubością błony wewnętrznej naczyń tętniczych szyjnych wspólnej."
Exp Clin Endo Diabetes 2008 apr; 116 (4): 241-5
"... ustalenie alergii pokarmowej, nietolerancji i wrażliwości poprawiłoby się poprzez testowanie przeciwciał IgE, IgG, IgA i IgM przeciw surowym i przetworzonym antygenom pokarmowym, Przeciwciała przeciwko zmodyfikowanym antygenom pokarmowym, poprzez interakcję z zaawansowanymi końcowymi produktami glikacji i proteinami tkankowymi, może powodować zaburzenia w chorobach zwyrodnieniowych i autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, zapalenie, autoimmunizacja, neurodegeneracja i neuroautoimmunologia "
Nutr Metab (Lond) 2009 może 12; 6: 22
"Przeciwciała IgE, IgG i IgA specyficzne dla wołowiny znacznie zwiększyły się w surowicach od pacjentów z astmą, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi i alergią skóry w porównaniu z surowicami osób kontrolnych ... Serotypy IgG i IgA zostały wykryte w znacznym stopniu, nawet przy braku IgE, w surowicy. trzy stany alergiczne Wszyscy pacjenci z alergią, w tym ci wykazujący tylko przeciwciała IgG i IgA, znacznie złagodzili swoje objawy, a ich poziom przeciwciał specyficznych względem wołowiny znacznie się zmniejszył w odpowiedzi na dietę wykluczającą mięso krowy ... IgG specyficzne dla wołowiny i IgA przeciwciała współistnieją z przeciwciałami IgE w surowicy od pacjentów alergicznych i są istotnie związane z klinicznym przebiegiem zaburzeń alergicznych, szczególnie astmy. "
J Biol Regul Homeost Agents 2010 jul-sep; 24 (3): 261-71
"... ograniczenie diety oparte na przeciwciałach IgG jest skuteczną strategią zmniejszania częstości napadów migreny".
Cephalgia 2010 Jul; 30 (7): 829-37
"... istnieją reakcje immunologiczne na białka pokarmowe, szczególnie wydzielnicze przeciwciała klasy IgA"
Allergy 1995; 50 (20): 32-8
"Oznaczanie przeciwciał IgA i IgG w gliadynach za pomocą DIG-ELISA jest czułym testem na uszkodzenie błony śluzowej jelita u dzieci.W przypadku podejrzenia złego wchłaniania sugerujemy, aby test ten był stosowany do selekcji dzieci do biopsji jelita cienkiego. przydatne do obserwacji przestrzegania diety bezglutenowej "
J Ped Gastro Nutr 1985 grudzień; 4 (6): 917-22
W świetle tych wszystkich badań, chcielibyśmy, abyście zechcieli pokryć alergię pokarmową i testy wrażliwości, które zamówiliśmy.
Su Fairchild, MD
Medycyna integracyjna i ortomolekularna
Medycyna środowiskowa
http://drfairchild.blogspot.com/2012/12/reflux.html
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog