Krzem
"Poziom pierwiastka młodości można podnieść stosując dietę bogatą w produkty takie jak: owies, jęczmień, żyto, skrzyp polny czy rośliny strączkowe. Można, ale tylko w teorii. Krzem jest bowiem tym składnikiem w ludzkiej diecie, którego ilość drastycznie zmalała z powodu nowoczesnego przetwarzania i oczyszczania produktów spożywczych, a także uprawiania warzyw w środowisku hydroponicznym. W dodatku wchłanianiu do organizmu tej postaci krzemu ulega zaledwie 3%.
Dodatkowa suplementacja krzemem jest wobec tego niezbędna, by nasz organizm sprostał procesom zachodzącym z wiekiem w naszym organizmie. Spowolnił je i zapewnił nam na dłużej komfort życia. Krzem i jego odpowiedni poziom w organizmie jest istotny nie tylko w przypadku szybszego starzenia się, ale także wielu poważnych schorzeń, m.in.: chorób zwyrodnieniowych, cukrzycy, kamicy nerkowej, demineralizacji organizmu, skłonności do krwotoków, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, stanów zapalnych, schorzeń skórnych, krzywicy, itd. Niedobór tego pierwiastka powoduje również łamliwość paznokci, wypadanie włosów i szybsze starzenie się skóry.
Naturalną postacią ciekłą krzemu jest kwas ortokrzemowy Si(OH)4 lub H4SiO4. Występuje on u roślin, u których zachodzą procesy chemiczne prowadzące do powstawania krzemianów organicznych.
Formę chemiczną suplementów SI+ stanowi kwas ortokrzemowy stabilizowany choliną ( vit. B4 ), uznany przez Ministra Zdrowia i Unię Europejską jako jedyny składnik dopuszczalny do produkcji suplementu dostarczającego pierwiastek SI do organizmu. Obecna formuła produktu wywodzi się w prostej linii ze szwajcarskiego laboratorium biotechnologicznego profesora Daniela Assouna, europejskiego prekursora przyswajalnej formuły krzemu organicznego.
Szwajcarska firma pozyskuje krzem organiczny w laboratorium drogą przetwarzania czystego kwarcu. Wykorzystuje się do tego procesy fizykochemiczne, imitujące te zachodzące w naturze od milionów lat.
Do powstałej krzemionki organicznej dodawane są następnie aminokwasy i wybrane kwasy organiczne. To one pozwalają ostatecznie uzyskać koloidalną postać krzemu gwarantującą większą przyswajalność pierwiastka w organizmie ludzkim.
Działanie:
- krzem organiczny stymuluje syntezę kolagenu i elastyny
- wpływa na odbudowę chrząstki stawowej
- łagodzi ból i stany zapalne stawów
- odgrywa zasadniczą rolę w procesie wzrostu i mineralizacji kości
- zapobiega osteoporozie
- pozwala zachować elastyczność naczyń krwionośnych
zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca
- wpływa na elastyczność i sprawność zastawek serca
- powoduje regenerację tkanek
- wyraźnie spowalnia procesy starzenia się skóry i zapobiega jej stanom zapalnym
- przeciwdziała trądzikowi i przebarwieniom
- ogranicza wypadanie włosów i przyspiesza ich wzrost
- wzmacnia paznokcie
- wpływa na procesy zapamiętywania i koncentracji
Dla kogo:
- kobiety przed, w trakcie i po menopauzie
- osoby z problemami skórnymi
- osoby w wieku 30+, pragnące w naturalny, bezpieczny i nieinwazyjny sposób znacznie opóźnić procesy starzenia się
- osoby starsze, cierpiące m.in. na osteoporozę
- sportowcy
- uczniowie, studenci"
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog