wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Kilka powodów, dla których warto zrezygnować z cukru rafinowanego

Kilka powodów, dla których warto zrezygnować z cukru rafinowanego



Fragment

"Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw chorobom infekcyjnym.[1,2]
2.Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu. [3,4,5,6]
3.Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. [7,8]
4.Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu „złego” cholesterolu i obniżenie „dobrego” cholesterolu.
5.Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. (13)
6.Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka. [14,15,16,17,18,19,20]
7.Cukier może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię. [21,22]
8.Cukier osłabia wzrok. [23]
9.Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego. [24,25,26,27,28]
10.Cukier może powodować przedwczesne starzenie się. [29]
11.Cukier może prowadzić do alkoholizmu. [30]
12.Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy. [31,32,33]
13.Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości. [34]
14.Cukier może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane. [35,36,37]
15.Cukier w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje grzybiczne) [38]
16.Cukier może powodować powstawanie kamieni żółciowych [39]
17.Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego. [40]
18.Cukier może powodować powstawanie hemoroidów. [41]
19.Cukier może powodować powstawanie żylaków. [42]
20.Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne. [43]
21.Cukier może przyczyniać się do powstawania osteoporozy. [44]
22.Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. [45,46,47]
23.Cukier może obniżać ilość witaminy E w krwi. [48]
24.Cukier może podnosić ciśnienie krwi. [49]
25.Cukier może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci. [50]
26.Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie). [51]
27.Cukier może zakłócać przyswajalność białek. [52]
28.Cukier powoduje alergie pokarmowe. [53]
29.Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży. [54]
30.Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci. [55]
31.Cukier może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób kardiologicznych. [56,57]
32.Cukier może uszkadzać strukturę DNA. [58]
33.Cukier może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele. [59,60]
34.Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu. [61]
35.Cukier może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności. [62,63]
36.Cukier może powodować rozedmę płuc. [64]
37.Duże ilości spożywanego cukru mogą osłabić fizjologiczną homeostazę wielu układów w organizmie człowieka. [65]
38.Cukier obniża wydajność enzymów. [66]
39.Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona. [67]
40.Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie. [68,69]
41.Cukier może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych. [70,71]
42.Cukier może powodować zniszczenie trzustki. [72]
43.Cukier może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie. [73]
44.Cukier jest wrogiem numer jeden pracy jelit. [74]
45.Cukier może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych. [75]
46.Cukier może powodować problemy ze ścięgnami. [76]
47.Cukier powoduje bóle głowy, włączając w to migreny. [77]
48.Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.[78,79]
49.Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia. [80]
50.Cukier może powodować depresję. [81]
51.Cukier zwiększa ryzyko podagry. [82]
52.Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera. [83]
53.Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu. [84,85,86,87]
54.Cukier może powodować zawroty głowy. [88]
55.Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów . [89]
56.Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi. [90]
57.Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze. [91,92]
58.Cukier jest substancją uzależniającą. [93]
59.Cukier może być równie odurzający, jak alkohol. [94]
60.Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla. [95]
61.Obniżenie spożycia cukru może podnieść poziom emocjonalnej stabilności. [96]
62.Ciało przerabia od 2 to 5 razy więcej cukru, niż skrobi w tłuszcz . [97]
63.Szybkie wchłonięcie cukru sprzyja objadaniu się. [98]
64.Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD). [99]
65.Cukier niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu. [100]
66.Cukier może obniżać sprawność działania nadnerczy. [101]
67.Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u normalnie zdrowej jednostki i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych chorób. [102]
68.Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu. [103]
69.Cukier zwiększa ryzyko polio. [104]
70.Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny. [105]
71.Cukier wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą. [106]
72.Na oddziałach intensywnej opieki: ograniczenie cukru ratuje życie. [107]
73.Cukier może powodować śmierć komórek. [108]
74.Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieży, gdzie stosowano dietę o niskiej zawartości cukru, zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowań. [109]
75.Cukier odwadnia noworodki.[110]
76.Cukier może powodować choroby dziąseł. [111] "

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu