Herbata na nerki
- 10 g pokrzywy zwyczajnej (najlepiej zbieranej na wiosnę),
- 8 g rdestu ptasiego,
- 6 g dziurawca.
Jest to mieszanka składająca się z:
- 15 g skrzypu polnego,
- 10 g pokrzywy zwyczajnej (najlepiej zbieranej na wiosnę),
- 8 g rdestu ptasiego,
- 6 g dziurawca.
Taka porcja wystarcza dla jednej osoby na 3 tygodnie.
Jedną szczyptę (między dwoma palcami) mieszanki zalać filiżanką wrzącej wody i zostawić do naciągnięcia przez 10 minut pod przykryciem.
Następnie odcedzić i pozostałe na sitku zioła zalać dwoma filiżankami wrzącej wody, po czym gotować na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odcedzić i połączyć z poprzednim płynem.
Powstaje pytanie, dlaczego właśnie tak należy przygotowywać tę herbatę?
Odpowiedź:
w herbacie nerkowej jest 5 składników, których nie należy gotować, ponieważ by się rozpadły.
Jest jednak szósty składnik, a mianowicie kwas krzemowy, który można otrzymać tylko wtedy, gdy gotujemy herbatę przez 10 minut.
Herbatę nerkową można pić tylko przez 3 tygodnie 3 razy dziennie:
rano – na czczo, przed obiadem i przed snem wieczorem; za każdym razem należy pić po pół filiżanki herbaty o temperaturze pokojowej.
Herbatę nerkową można stosować niezależnie od kuracji totalnej, ale wtedy należy przestrzegać następujących zasad: nie wolno jeść wołowiny, wieprzowiny ani żadnej mięsnej zupy, a zioła należy pić minimum przez dwa, a maksimum przez trzy tygodnie"
Rudolf Breuss
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog