wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Dlaczego dobry poziom kwasu solnego jest ważny dla naszego zdrowia

Dlaczego dobry poziom kwasu solnego jest ważny dla naszego zdrowia

Kwas żołądkowy znany również jako kwas chlorowodorowy (HCL) jest wydzielany przez komórki okładzinowe żołądka. Aktywność ta jest stymulowana przez system nerwowy reagujący na wzrok, zapach, a nawet myśl o jedzeniu.

Kwas żołądkowy znany również jako kwas chlorowodorowy (HCL) jest wydzielany przez komórki okładzinowe żołądka. Aktywność ta jest stymulowana przez system nerwowy reagujący na wzrok, zapach, a nawet myśl o jedzeniu. Kwas HCL odgrywa wiele funkcji w trawieniu w żołądku, takich jak rozkład białka, wchłanianie składników odżywczych, aktywacja pewnych enzymów, takich jak pepsyna, ochrona przed bakteriami niestrawionymi doustnie i pobudzenie trawienia.

Jednak tak wielu ludzi wciąż jest na tak zwanych inhibitorach pompy protonowej (IPP), które hamują wytwarzanie kwasu hydrochorowego, ze znaczącymi konsekwencjami.

Kwas żołądkowy pomaga w trawieniu białka

Trawienie białka rozpoczyna się w żołądku od aktywności HCL rozkładającej białko. Pepsyna również wydzielana w żołądku rozbija wiązania między niektórymi aminokwasami w białkach. Może to wpłynąć na mechanizm wzrostu i naprawy naszego ciała, a także na produkcję hormonów, neuroprzekaźników. Złe trawienie lub sztuczne tłumienie HCl wpływa na wiele obszarów zdrowia, w tym na neuroprzekaźniki.

Niski poziom kwasu solnego w żołądku powoduje zgagę.

Zostało to odzwierciedlone w mojej praktyce, gdzie widzę pacjentów cierpiących z powodu  IPP, które są zatwardzone, rozdęte, mają zgagę, są podziurawione pasożytami i często mają Helicobacter Pylori, są w depresji, niedożywionych, niektórzy mają przewlekłe choroby skóry, zmęczenie i są anemiczne . Na tym blogu omówię tylko niektóre kwestie związane z niskim kwasem solnym.

Białka zwierzęce wymagają wysokiego poziomu kwasu żołądkowego w celu rozbicia i wchłaniania.

Kwas żołądkowy pomaga we wchłanianiu składników odżywczych

Wiele składników odżywczych zależy od kwasu solnego i ich absorpcji i wykorzystania w organizmie. Należą do nich witamina B12, cynk, żelazo, magnez, potas, witamina C i wapń.Niewystarczająca ilość HCL wpłynie ujemnie na wchłanianie tych składników odżywczych i przyczyni się do szeregu problemów zdrowotnych związanych z niedoborami składników odżywczych, takich jak osteoporoza, cukrzyca, rak, demencja lub choroby sercowo-naczyniowe

Warunki skórne poprawią się, jeśli HCL będzie odpowiedni

Od 1945 roku wiadomo, że istnieje związek między kwasem chlorowodorowym a chorobami skóry. Poprawa stanu zdrowia i skóry jest zawsze obserwowana po leczeniu HCL i innymi odpowiednimi suplementami oraz zmianami dietetycznymi w tym schorzeniu.

 

Infekcja Helicobacter Pylori i HCL

Poza powolnym spadkiem kwasu solnego w żołądku z wiekiem, inhibitory pompy protonowej przepisywane bez opamiętania, jak również Helicobacter Pylori (HP) zostały zidentyfikowane jako główna przyczyna niskiej kwasowości w żołądku.

Po wykonaniu wielu skanów ciała na Biophilia NLS, w naszej praktyce doszedłem do wniosku, że niski poziom kwasu solnego również przyczynia się do zakażenia Helicobacter Pylori. Zauważyłem, że aż 27% wszystkich badanych pacjentów, bezobjawowych, miało Helicobacter Pylori w żołądku. Konsekwencje nieleczonych HP mogą obejmować stan od zapalenia żołądka do wrzodu żołądka i raka żołądka.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu