wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » BILANS KWASOWO-ALKALICZNY 

BILANS KWASOWO-ALKALICZNY 

Nasza krew jest lekko zasadowa, a organizm stara się utrzymać tę zasadowość na stałym poziomie. W tym celu zwykle mamy wystarczającą rezerwę alkalizujących minerałów.

BILANS KWASOWO-ZASADOWY 


 by Walter Last

Większość naszej żywności dostarcza minerałów. Całkowity bilans składników mineralnych w danej żywności może być kwaśny lub zasadowy. 
Sole mineralne składają się z grupy kwasowej (anion), takiej jak chlorek lub fosforan, oraz grupy alkalicznej (kationów), głównie jonów metali, takich jak sód, wapń lub potas. 
Jeśli jedna z tych grup jest silniejsza niż druga, wówczas sól jest albo kwasowa, albo alkaliczna w równowadze.

W roślinach silnie alkaliczne jony metali są zwykle łączone ze słabymi kwasami organicznymi. 
Może istnieć nadwyżka kwasów organicznych niezwiązanych z kationami, a to spowoduje, że smak żywności będzie kwasem, podobnie jak w owocach. 
Jednak w organizmie te wolne kwasy organiczne, jak również te związane z jonami metali, są utleniane. 
W końcu pozostawia alkaliczną pozostałość. 
Dlatego mówimy, że warzywa i owoce mają działanie alkalizujące lub zasadotwórcze.

Z drugiej strony tkanka zwierzęca zawiera wysoki procent silnie kwaśnego kwasu fosforowego związanego ze słabymi reagującymi białkami i innymi biochemikaliami. 

Związki organiczne w żywności pochodzenia zwierzęcego zostaną utlenione i pozostanie silnie kwasowa pozostałość. W związku z tym możemy zaklasyfikować naszą żywność jako alkaliczną lub jako kwasotwórczą.

Pokarmy zasadotwórcze to: 
sok z trawy, kiełki, warzywa, owoce, migdały, większość roślin strączkowych, zewnętrzne części ziemniaków, banany, proso, gryka i brązowy ryż.

Pokarmy zakwaszające to: 
mięso, ryby, jaja, ser, większość ziaren i orzechów, orzeszki ziemne, orzeszki ziemne i trzon ziemniaków.

Neutralne Pokarmy: tłuszcze i oleje.

Aby utrzymać wystarczającą rezerwę alkaliczną ciała, powinniśmy jeść około cztery razy więcej wagi żywności alkalicznej w porównaniu do żywności kwasotwórczej lub 80% alkalizującej do 20% żywności zakwaszającej. 

Dostępne są tabele żywnościowe, które pokazują ilość kwasowych lub zasadowych równoważników w różnych produktach spożywczych. Jednak uważam je za praktycznie bezużyteczne. 
Niektóre z wymienionych pokarmów mogą zmienić ich wartości w organizmie z powodu problemów metabolicznych.

Cukier, który jest chemicznie obojętny, a także owoce, zwykle tworzą kwas u osób wrażliwych i niezależnie od tego, jak powinno wyglądać jedzenie zasadowe, jeśli jesteś wrażliwy lub uczulony na niego, to jest to kwasotwórcze dla ciebie. 

Z drugiej strony spożywanie mięsa ciężkiego może prowadzić do stanu nadmiernej alkaliczności, jak wyjaśniono poniżej. 
Alkalizujące minerały mogą pozostać związane z fitynianami i nie mogą być dostępne z całych nasion, chyba że są kiełkowane lub fermentowane. 

Nawet ten sam pokarm może się zmienić z alkalicznego na kwasotwórczy, jeśli jest niewłaściwie połączony z innymi pokarmami lub gdy jesteś emocjonalnie zdenerwowany.


Wszystko to jest sprzeczne z tym, czego można by się spodziewać przy użyciu kwasowo-zasadowych produktów skłądników spożywczych. 

Ponadto wartości w tych tabelach odzwierciedlają zawartość składników mineralnych w żywności, która zmienia się znacznie w zależności od warunków glebowych, metod produkcji, przechowywania i gotowania. 

Dlatego jedyną niezawodną i sensowną metodą jest obserwacja własnego ciała, wrażliwość skóry, skłonność do stanów zapalnych, reakcje alergiczne i ewentualnie badanie moczu i kwasowości śliny.

PROBLEMY Z KWASOWOŚCIĄ

Główne powody, dla których ludzie stają się nadpobudliwi, to: 

nieefektywny metabolizm; reakcje alergiczne; spożywania słodkich pokarmów, gdy poziom cukru we krwi jest słaby; kwasy gromadzące się po zjedzeniu owoców; forsowna aktywność mięśni; Problemy Candida.

Przewlekły efekt nadkwaśności ma poważny wpływ na organizm. 
Powoduje ciągłą utratę minerałów potrzebnych do zneutralizowania nadmiaru kwasu; ciało staje się nadwrażliwe na ból i wpływy zewnętrzne, a cały metabolizm staje się coraz bardziej nieskuteczny. 
Ponadto im więcej kwasów są tkanki, tym więcej histaminy jest uwalniane. 
Oznacza to, że kwasowość powoduje i znacznie zwiększa stany zapalne i alergie oraz sprawia, że ​​skóra jest bardzo wrażliwa na ukąszenia owadów i inne czynniki drażniące.

Nadkwaśność jest z jednej strony przyczyną, a z drugiej skutkiem słabego metabolizmu cukru we krwi, jak w cukrzycy, hipoglikemii i w powszechnych warunkach prowadzących do tych chorób. 
Osoby o słabym metabolizmie węglowodanów nie mogą prawidłowo utleniać glukozy do dwutlenku węgla i wody. Te produkty końcowe są zwykle wydalane z moczem i powietrzem i pozostawiają ciało w neutralnej równowadze. 
Jednak w stanie osłabienia nadmiar glukozy, podobnie jak po zjedzeniu słodkich pokarmów, jest tylko częściowo metabolizowany w celu wytworzenia kwasów organicznych.

Prowadzi to do gromadzenia się kwasów organicznych i nadkwaśności tkanek ciała, co jest odczuwane jako ból, najbardziej widoczny w zapaleniu stawów i reumatyzmie. 
Jeśli rezerwa alkaliczna jest niewystarczająca do zneutralizowania tych kwasów, w tym celu z kości zostanie zmobilizowany coraz więcej wapnia, co powoduje, że kości stają się kruche, a tkanki i stawy zwapniają się. 

Ponadto nowotwory rosną tylko wtedy, gdy otaczająca je tkanka jest zbyt kwaśna. Ta kwasowość może wynikać z produkcji kwasu mlekowego samego nowotworu. 

Jednak osoby wrażliwe są zbyt kwasowe, co prowadzi do szybkiego wzrostu guza i dużego bólu.

Pokarmy zasadotwórcze stają się kwasotwórcze

Z powodu tych niekompletnych cukrów utleniających, które są obojętne chemicznie, a nawet owoce, które są chemicznie alkaliczne, są wysoce kwasotwórcze w ciałach z niedoborem minerałów. 

Podobnie jest z laktozą. 
Jeśli nie można jej właściwie wykorzystać, tworzy kwas śluzowy, który powoduje przekrwienie śluzu, jak również ból.

Inną żywnością, która często tworzy śluz i kwasy z powodu częściowego utleniania, są oczyszczone skrobie i produkty pszenne. Również niewłaściwe kombinacje żywności mogą powodować, że żywność o normalnej zawartości alkalicznej może stać się kwasem, co może zakłócać emocje podczas posiłku lub po posiłku, a także, gdy jedzenie nie jest dobre.

Zasadniczo pokazuje nam to błędne koło - lub spiralę w dół - w którą schwytanych jest wielu chorych ludzi:

Ponieważ w żywności brakuje wystarczającej ilości alkalizujących minerałów, metabolizm staje się nieefektywny, a kwasy gromadzą się w organizmie, co wymaga dodatkowych zasadowych rezerw w celu neutralizacji i powoduje, że metabolizm staje się jeszcze bardziej niewystarczający. To z kolei wytwarza więcej kwasów i tak dalej.

Alkalizowanie ciała

Świeże zielone soki warzywne i buliony warzywne są najsilniejszymi pokarmami alkalizującymi, zwłaszcza bulionem z gotowanych obierków ziemniaczanych. Owoce i ich soki, w tym ocet jabłkowy, zwiększają jednak kwasowość osób z niedoborem wapnia i skłonnością do alergii i przeziębień.

Jednak rozpuszczanie dolomitu lub skorupek jaj w occie lub soku z cytryny aż do momentu prawie neutralnego, daje wysoce alkaliczny środek. Alternatywnie, można stosować soda oczyszczona lub wodorowęglan potasu w celu zneutralizowania kwaśnych soków owocowych i alkalizacji ciała. Natomiast osoby z prawidłowym metabolizmem węglowodanów - często te z podwyższonym ciśnieniem krwi, niewrażliwe i oznaki zbyt dużej ilości wapnia - niezobojętnione owoce i ich soki, zwłaszcza kwaśne owoce cytrusowe, są doskonałe.

Stosowanie dużych ilości witaminy C w postaci kwasu askorbinowego zwiększa kwasowość ciała. Może to prowadzić do stanu zapalnego, zwiększonego bólu i innych problemów u osób podatnych (typu nadkwaśnego / niskowapniowego). W związku z tym wskazane jest stosowanie neutralnego askorbinianu sodu lub wapnia lub neutralizację kwasu askorbinowego za pomocą dolomitu, proszku z łupin lub sody oczyszczonej.

Jeśli, z drugiej strony, jest zbyt zasadowy, lepiej jest stosować suplementy kwasu askorbinowego niezneutralizowane lub tylko częściowo zobojętnione wodorowęglanem potasu, mlekiem magnezowym lub tlenkiem magnezu w celu rozpuszczenia złogów wapnia i formacji kamieni.

Podczas ostrych reakcji alergicznych zaleca się szybkie alkalizowanie ciała. Można to zrobić, biorąc wielokrotnie łyżeczkę sody oczyszczonej z dużą ilością wody, najlepiej przed śniadaniem lub podczas reakcji.

Nowicjuszem w dziedzinie zdrowia jest zjonizowana woda alkaliczna. Jest to wytwarzane za pomocą elektrod dzielących wodę na kwas i frakcję alkaliczną. Woda alkaliczna ma pH 8 do 10 i nadmiar elektronów i aktywność antyoksydacyjną. Picie jednego lub dwóch litrów dziennie jest dobrym sposobem na zneutralizowanie warunków nadkwasotych. Podobny produkt w postaci kapsułek to Microhydrin produkowany przez Royal Body Care, aby odtworzyć zdrowotne właściwości wody Hunza. Możesz znaleźć różnorodne jonizatory wody, a także Microhydrin reklamowane w Internecie.

Należy jednak podkreślić, że najlepsze alkalizowanie. Żywność lub woda nie mogą przynieść trwałej poprawy, jeśli ktoś nadal spożywa pokarm, na który jest uczulony, lub jeśli spożywa słodki pokarm, gdy poziom cukru we krwi jest niski.

Korzystanie z wodorowęglanu sodu

Soda oczyszczona (nie proszek do pieczenia) lub wodorowęglan sodu razem z kwasem węglowym (rozpuszczony dwutlenek węgla) to główny układ buforowy, który utrzymuje krew przy stałym pH około 7,4. Gdy we krwi nie ma wystarczającej ilości wodorowęglanu sodu, staje się ona zbyt kwaśna i uwalniana jest histamina - organizm staje się nadwrażliwy na ból, a także na czynniki alergizujące, takie jak użądlenia owadów. Ponadto zwiększa się produkcja śluzu, stanowiąc pożywkę dla zarazków.

Zalecenie stosowania wodorowęglanu sodu do szybkiej neutralizacji jest sprzeczne z często wyrażaną opinią, że soda oczyszczona jest zawsze szkodliwa. Sody oczyszczonej nie należy używać do gotowania, ponieważ każda reakcja alkaliczna ma tendencję do niszczenia witamin i powoduje, że wiele minerałów jest mniej dostępnych, nie jest wskazane również w przypadku wrzodów żołądka, ponieważ powoduje później nadmierną reakcję kwasu. W połączeniu z posiłkiem soda oczyszczona zakłóca trawienie. Jednak problemy te nie pojawiają się, jeśli soda oczyszczona jest stosowana zgodnie z zaleceniami osób wrażliwych w celu neutralizacji kwasów owocowych i kwasu askorbinowego lub w celu zminimalizowania reakcji alergicznych. Jeśli istnieje możliwość reakcji alergicznej z posiłku, najlepiej jest użyć alkalizatora już po 30 minutach od zakończenia posiłku lub zaraz po pojawieniu się jakiegokolwiek dyskomfortu.

Osoby wrażliwe łatwo stają się nadpobudliwe, gdy jedzą owoce lub piją soki owocowe. Dzieje się tak zwłaszcza z pomarańczami, pomidorami lub innymi kwaśnymi owocami. Aby zneutralizować soki owocowe, dodaj szczyptę sody oczyszczonej kilka razy, aż nie będzie już musować podczas mieszania. Musisz uważać, aby nie dodać zbyt wiele, ponieważ daje to raczej nieprzyjemny smak. Jeśli tak się stanie, po prostu dodaj trochę więcej kwasu. Kiedy jesz całe owoce, możesz po prostu wypić niewielką ilość wody, w której rozpuszczono pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Ponadto soda oczyszczona, ewentualnie w połączeniu z wodorowęglanem potasu, jest cenna w celu zneutralizowania zawartości dwunastnicy po posiłkach. Jeśli zawartość jelit jest zbyt kwaśna, enzymy trzustki nie mogą wydajnie działać. Soda oczyszczona jest naturalnym środkiem alkalizującym uwalnianym przez trzustkę i pęcherzyk żółciowy w celu zneutralizowania kwaśnej zawartości żołądka. Jeśli jest stosowany jako ogólny suplement trawienny, lepiej jest poczekać około dwóch godzin, aby zapewnić wystarczającą ilość czasu na fazę żołądkową trawienia. Przy lekkim posiłku przerwa może być nieco krótsza, a po ciężkim posiłku lub po posiłku z mięsem można poczekać jeszcze dłużej przez co najmniej 3 godziny.

Ciało zbyt zasadowe

U osób niewrażliwych metabolizm organizmu jest zwykle zbyt zasadowy. Jest to związane z niedoborem potasu i może prowadzić do złogów wapnia, podobnie jak w przypadku deformacji artretycznych i kamieni nerkowych. Innym problemem jest brak kwasu żołądkowego, który powoduje słabe trawienie białka i wchłanianie minerałów. Przerost bakterii może przedostać się do żołądka, powodując odbijanie, nieświeży oddech i dolegliwości żołądkowe.

Głównym powodem tego stanu jest słaba wątroba, zwykle w połączeniu z dietą mięsną. Jeśli aminokwasy, bloki budulcowe białek, są używane jako paliwo, grupa aminowa jest odszczepiona i przekształcona w mocznik w wątrobie. Ale ten proces wymaga dodatkowej energii, a także określonych enzymów, których brakuje w słabej wątrobie.

Dlatego powstaje wzrastająca ilość soli amonowych, które wykorzystują magazyn organiczny grup kwasowych anionów, takich jak fosforany i chlorki. U ludzi aktywnych istnieje duża podaż kwasów metabolicznych, takich jak kwas mlekowy z aktywności mięśni. Jednakże, jeśli osoby te prowadzą siedzący tryb życia, wówczas nie wytwarza się wystarczająca ilość kwasów metabolicznych, aby zneutralizować nadmiar amoniaku, a organizm staje się zbyt zasadowy.

Dodatkowym czynnikiem jest tworzenie soli amonowych w nerkach z glutaminy i innych aminokwasów. Zwykle występuje to tylko w celu zneutralizowania nadmiaru kwasów w moczu. Jednakże w przypadku ciężkich zjadaczy mięsa można to również wykorzystać do pozbycia się nadwyżkowych grup aminowych, wymagających dodatkowych jonów kwasowych do neutralizacji.

Najczęstszą przyczyną nadmiernej zasadowości jest spowolniony metabolizm (powolne utleniacze), co prowadzi do braku normalnych kwasów metabolicznych. Pacjenci z chorobami sercowo-naczyniowymi i innymi chorobami zwyrodnieniowymi są często dotknięci tym sposobem. Odpowiedź na stany zapalne jest tłumiona, a histamina pozostaje ściśle związana z białkami powodującymi niewrażliwość skóry i ciała. Gdy organizm jest zbyt zasadowy, używaj dużych ilości kwaśnych owoców, kwasu askorbinowego, ewentualnie octu jabłkowego i przyjmuj kwasy z posiłkami białkowymi.

Regulacja kwasowości ciała

Ciało próbuje utrzymać kwasowość stałej krwi w bardzo wąskim paśmie pomiędzy pH 7,35 a 7,45. To jest właściwie lekko alkaliczna reakcja. "pH" jest miarą kwasowości lub zasadowości i wskazuje stężenie jonów wodoru w płynie. Te jony wodoru są faktycznymi inicjatorami kwasowości. Wartość pH 1 oznacza najwyższe stężenie jonów wodorowych, a przy tym najwyższą kwasowość. Na drugim końcu skali znajduje się pH 14 o najniższym stężeniu jonów wodoru i najwyższej alkaliczności. Wartość pH 7 jest neutralna.

W młodszych latach nasz metabolizm często jest zbyt szybki, wytwarza się zbyt dużo kwasów i organizm staje się przewlekle nadpobudliwy. Jednak w późniejszym okresie życia, wraz z malejącą aktywnością mięśni i witalnością, coraz więcej potasu jest tracone z komórek, a metabolizm staje się powolny. Dzięki temu ciało często staje się chronicznie zbyt zasadowe. Jeśli krew jest zbyt kwaśna, nazywa się to kwasem, a gdy staje się zbyt zasadowa, mówimy o alkaloidzie.

Wydalając z moczem więcej kwasu lub więcej alkaliów, organizm stara się utrzymać prawidłowy poziom pH we krwi. Ponadto szybkość oddychania może ulec zmianie: zwiększona objętość oddechowa powoduje, że krew staje się bardziej zasadowa, uwalniając dodatkowy dwutlenek węgla do powietrza. Z drugiej strony, zmniejszone oddychanie zwiększa poziom dwutlenku węgla we krwi i zwiększa jej kwasowość. Równowaga we krwi między dwutlenkiem węgla i wodorowęglanem sodu (soda oczyszczona) jest głównym "systemem buforowym" utrzymującym stałe pH krwi.

Jeśli organizmowi uda się zmierzyć "pH moczu i skorygowany wskaźnik oddychania, aby utrzymać pH krwi w granicach 7,35 i 7,45 pomimo zaburzonego metabolizmu, to kwasica lub zasadowica ma być kompensowana. Jeśli jednak pH przekracza te granice, wówczas stan nazywany jest "nieskompensowany".

Jeśli metabolizm jest skuteczny, kwasowość moczu zależy głównie od kwasowości lub zasadowości diety. Dieta bogata w żywność kwasotwórczą w naturalny sposób wytwarza mocz kwasowy. Nie jest to niebezpieczne jako takie, ale jest wskaźnikiem, że dieta jest niezrównoważona i może z czasem doprowadzić do wyczerpania rezerwy ciała alkalicznego.

Podobnie, na diecie raczej bogatej w pokarmy zasadotwórcze, mocz jest zawsze całkiem zasadowy. Może to z łatwością prowadzić do powstawania kamieni w drogach moczowych i pokazuje, że komórki nie mają wystarczającej ilości kwasów owocowych do wydajnego wytwarzania energii. Często powoduje to, że starsze osoby spożywające duże ilości mięsa stają się zbyt zasadowe, podczas gdy młodzi wegetarianie często używają zbyt dużej ilości słodkiego pokarmu, co powoduje, że są zbyt kwaśne.

Normalna mieszana dieta, zawierająca około 80% alkalizujących i 20 zakwaszających pokarmów, powinna dawać nieco kwaśny poranny mocz o pH około 6,4, pod warunkiem, że metabolizm jest dość skuteczny. Mocz powstający w organizmie po posiłkach jest naturalnie lekko zasadowy w wyniku produkcji kwasu żołądkowego.

Sprawdź swoją kwasowość ciała

Aby uzyskać wskazanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, od czasu do czasu można przetestować swój pierwszy poranny mocz. Oceniając wynik, powinieneś wziąć pod uwagę, czy twoja obecna dieta ogólnie, a ostatni posiłek był ogólnie zrównoważony, czy raczej kwaśny lub zasadowy. Jeśli przetestujesz mocz w ciągu dnia, wynik może być znacznie bardziej zmienny z powodu alkalicznej fali po jedzeniu.

Papier wskaźnikowy do badania kwasowości płynów ustrojowych powinien korzystnie mieć zakres od około pH 5,5 do pH 7,5. Jednak może być dostępny tylko w wersji 5.4 - 7.0 lub od 6.0 - 8.0. Jeśli spodziewasz się być zbyt kwaśny, kup niskie pH i jeśli jest zbyt alkaliczny papier o wysokim pH. Możesz go uzyskać w sklepie naukowym, ewentualnie również u chemika, pracownika służby zdrowia lub dostawcy zdrowej żywności. Do przybliżonego testu możesz także użyć papierka lakmusowego.

Ponadto warto sprawdzić kwasowość śliny, szczególnie jeśli występują problemy z trawieniem i jeśli nie wydaje się, aby uzyskać wystarczającą wartość z jedzenia, także w ramach testów alergologicznych. Alergiczna żywność sprawia, że ​​ślina jest zbyt kwaśna. Ślina zbliża się do pH płynu limfatycznego.

Zazwyczaj kwasowość śliny przed posiłkiem wynosi 6,4-6,7, natomiast po 30- 60 minutach po posiłku powinna wynosić powyżej 6,8. Jeśli poziom jest niższy niż 6,4 przed posiłkiem, a zwłaszcza jeśli pH po posiłku pozostaje poniżej 6,8, możemy przyjąć, że zawartość jelita cienkiego jest zbyt kwaśna, aby enzymy trzustki mogły rozwinąć swoją pełną aktywność. W takim przypadku można wziąć alkalizator 2 do 3 godzin po posiłku.

Za pomocą odpowiedniego papieru testowego lub lepszego z cyfrowym pH-metrem możesz również wykonać następujące badanie 2 do 3 godzin po posiłku: Zbierz dużą ilość śliny w jamie ustnej, a następnie połknij ją. Napełnij usta śliną po raz drugi i ponownie połknij ją. Następnie sprawdź pH w nowo utworzonej ślinie. Powinien być prawie neutralny lub lekko zasadowy, najlepiej między 6,9 a 7,4. Jeśli jest znacznie niższa, możesz odczekać 2 godziny, a następnie powtórzyć test. Jeśli ślina pozostanie kwasem, organizm jest ogólnie nadkwaśny, a niedobór minerałów lub wapnia. Z alergiami i często z zaawansowanym rakiem organizm jest bardzo kwaśny, do pH 4,5, z powodu nadprodukcji kwasu mlekowego.

Zamiast używać pasków pH możesz użyć żółtego proszku kurkuma lub ewentualnie trochę curry w proszku. Rozpuść łyżeczkę proszku w pół litra metylowanego spirytusu lub alkohol, potrząśnij i pozwól mu osiąść, aby wytworzyć żółty roztwór. Jednak w roztworze alkalicznym staje się rubinowo czerwony, zmienia barwę przy wartości pH 6,8, a pH moczu i śliny powinno być w większości przypadków. Aby wykonać test, wlej trochę żółtego roztworu do probówki lub małego kieliszka. Dodaj kilka kropli moczu lub śliny, jeśli zmieni kolor na czerwony, to, co zostało dodane, ma pH wyższe niż 6,8, jeśli pozostaje żółte, pH jest nadal kwaśne i mniejsze niż 6,8.

Również sok z czerwonej kapusty może być użyty jako wskaźnik pH. Drobno posiekaj czerwoną kapustę, zalej gorącą lub wrzącą wodą i moczyć przez 10 do 20 minut, a następnie przesącz przez gazę lub chusteczkę. W małym przezroczystym szkle dodaj niewielką ilość przefiltrowanego soku do podobnej ilości płynu testowego (np. Moczu, śliny, soku z cytryny lub wodorowęglanu sodu), delikatnie zamieszaj i porównaj z tabelą kolorów. Resztę schłodzonego soku przechowuj w ciągu tygodnia lub dwóch. Również inne purpurowe soki zawierające antocyjan działają w podobny sposób, po prostu eksperymentuj.

Alkalizujące i zakwaszające suplementy

Jeśli ktoś chce szybko alkalizować organizm z powodu przeziębienia lub bólu, to zaleca się spożyć pół łyżeczki sody oczyszczonej z wodą przed śniadaniem przez kilka poranków i ewentualnie także przed snem. Następnie wypij kolejną szklankę wody lub herbaty ziołowej, aby szybko przepłukać ją przez żołądek. W przypadku diety o niskiej zawartości sodu należy zamiast tego stosować wodorowęglan potasu lub mleko magnezowe. Możesz użyć Testowania Mięśni Spożywczych, aby znaleźć odpowiedni alkalizator. Również nadmierne oddychanie, oddychanie szybciej i głębiej niż to konieczne, powoduje, że ciało staje się bardziej zasadowe, uwalniając nadmiar dwutlenku węgla wraz z oddechem.

Komercyjnie dostępna jest mieszanina 2 części sody oczyszczonej i 1 części wodorowęglanu potasu i ogólnie można je stosować do alkalizowania organizmu podczas reakcji alergicznej lub po posiłku, jeśli pH utrzymuje się poniżej 6,5, weź pół łyżeczki alkalizatora w wodzie lub herbaty ziołowej. Jeśli pH utrzymuje się pomiędzy 6,5 a 6,8 po posiłku, wystarczy ćwierć łyżeczki.

Jeśli z drugiej strony poziom jest wyższy niż 6,7 przed posiłkiem, a zwłaszcza jeśli pH nie wzrasta zbyt długo po posiłku, organizm może mieć trudności z wytwarzaniem kwasu żołądkowego. W takim przypadku można przyjmować jedną lub dwie tabletki kwasu solnego z białkami, w zależności od wielkości posiłku. Te tabletki zawierają kwas solny związany z betainą lub kwasem glutaminowym, czasami również obecna jest pepsyna.

Możesz zaoszczędzić pieniądze kupując rozcieńczony 3% kwas solny od apteki i wziąć pół do jednej łyżeczki w pół szklanki herbaty ziołowej po posiłku białkowym. Ewentualnie używaj słomy do ochrony zębów, a także używaj plastikowej łyżki zamiast metalowej łyżki do kontaktu z kwasami. Przy łagodnym niedoborze kwasu żołądkowego pomocne może być również użycie pół łyżeczki kwasu askorbinowego lub soku z cytryny lub octu jabłkowego z posiłkami białkowymi. Możesz poeksperymentować z testowaniem mięśni w jedzeniu, aby sprawdzić, czy możesz potrzebować więcej kwasu do trawienia: trzymaj białko z dodatkiem kwasu solnego i bez niego, aby ocenić, czy masz niedobór kwasu żołądkowego. Szczegółowe informacje na temat tej metody znajdują się w sekcji Testowanie mięśni . Zobacz także Kwas solny w Healing Foods .

Czasem brakuje kwasu żołądkowego pomimo ogólnego nadkwaśnienia, często wskazywanego przez miękkie paznokcie. Powoduje to niedobór białek, witamin i minerałów. W takim przypadku należy stosować suplementy kwasu solnego oraz wystarczającą ilość alkalizatora.

Alkalizacja za pomocą wapnia i magnezu

Zalecanym sposobem na uzyskanie większej ilości wapnia i magnezu, a jednocześnie alkalizowanie organizmu jest neutralizowanie dolomitu octem lub sokiem z cytryny. Gdy jest on metabolizowany, kwas octowy lub cytrynowy ma tendencję do rozkładania się i przekształcania w energię, podczas gdy minerał pozostaje w celu alkalizacji ciała. Jest to najważniejsze dla wrażliwych i nadkwaśnych osób, które mają tendencję do przewlekłego niedoboru wapnia.

Przechowuj kilka łyżek stołowych drobno sproszkowanego dolomitu razem ze szklanką octu lub soku z cytryny w słoiku. Od czasu do czasu mieszaj lub wstrząsaj mieszanką, aby przyspieszyć reakcję. Pij około 50 ml zdekantowanej cieczy raz dziennie przed posiłkiem, najlepiej rozcieńczając wodą lub innym płynem. Jeśli suplement wapnia jest przyjmowany z posiłkiem, to wapń ma tendencję do łączenia się z kwasami tłuszczowymi w żywności i tworzy mydła, które nie są wchłaniane. Również kazeina w mleku ma skłonność do wiązania wapnia.

Stosując dolomit w 50 ml octu 5% otrzymujemy około 500 mg wapnia i 300 mg magnezu. Dodaj więcej dolomitu, gdy nie będzie więcej bąbelków po dodaniu octu lub gdy zneutralizowany płyn pozostanie zbyt kwaśny lub nie osiągnie pH około 5. Dolomit zawiera obojętną pozostałość, dlatego nie możesz po prostu czekać, aż wszystko zostanie zużyte. Jeśli chodzi o ocet, najlepiej byłoby użyć ekologicznego octu jabłkowego, ale jest to również dziesięć razy droższe niż biały ocet luzem, podczas gdy normalny ocet jabłkowy może zawierać pestycydy. Dlatego też, jeśli masz ograniczone zasoby finansowe, to biały ocet jest odpowiedni do tego celu.

Po początkowej reakcji utrzymuj mieszaninę kwasu dolomitowego w lodówce, szczególnie gdy używasz soku z cytryny. Z sokiem z cytryny i innymi kwaśnymi sokami cytrusowymi możesz również po prostu wymieszać pół łyżeczki proszku dolomitowego z sokiem cytrusowym i wylać sok po 30-60 minutach. Użyj świeżego dolomitu w proszku na kolejną porcję soku z owoców cytrusowych. Jeśli osobno przyjmujesz suplementy magnezu, możesz po prostu użyć proszku z łusek jaj do neutralizacji kwasów owocowych.

Dolomit lub proszek z łupin jaja mogą być również używane przez osoby wrażliwe do neutralizowania kwaśnego jogurtu lub herbaty Kambucha lub kwaśnych owoców, takich jak ananasy lub czasem pomidory. Można również zastosować szczyptę wodorowęglanu sodu dla pełnej neutralizacji. Osoby z niewrażliwym ciałem i podwyższonym ciśnieniem krwi, z drugiej strony, nie potrzebują dodatkowego wapnia i mogą neutralizować część swoich kwasów żywnościowych za pomocą tlenku magnezu lub węglanu magnezu. Zamiast kwasów w żywności można również użyć kwasu askorbinowego do neutralizacji za pomocą proszku magnezowego lub dolomitu.

Dolomit dostarcza wapń i magnez w ogólnie pożądanym stosunku 2: 1. Jednakże, jeśli już rutynowo stosujesz chlorek magnezu lub tylko dodatkowy wapń jest wymagany do zmniejszenia stanu nadkwaśnego, możesz użyć sproszkowanej skorupy jaja lub sproszkowanego żwiru powłoki lub komercyjnego węglan wapnia do neutralizacji. Dotyczy to szczególnie osób, które odczuwają skurcze lub osłabienie podczas przyjmowania dodatkowego magnezu. 50 ml zneutralizowanego octu przenosi około 800 mg wapnia do organizmu.

Gdybyśmy po prostu wzięli węglan wapnia lub dolomit zamiast neutralizującego octu, musielibyśmy wykorzystać nasz cenny zapas kwasu żołądkowego, aby zneutralizować i rozpuścić węglany. Wiele osób ma niedobory mineralne właśnie z powodu braku kwasu żołądkowego. Jeśli, z drugiej strony, stosujemy nieorganiczny suplement mineralny, taki jak chlorek wapnia lub magnezu, wtedy możemy wchłonąć wapń lub magnez, ale nie zmniejszy to żadnego nadkwasiego stanu organizmu.

WSPÓŁCZYNNIK WAPIENNO-FOSFOROWY

W zdrowiu stosunek wapnia do fosforu we krwi wynosi 10: 4. Jeśli występuje nierównowaga gruczołowa, szczególnie w odniesieniu do gruczołów przytarczycznych, stosunek ten zostanie utrzymany na innym poziomie, powodując długotrwałe pogorszenie stanu zdrowia. W szczególności, wysoki stosunek fosforu do wapnia uwrażliwia organizm i zwiększa tendencje zapalne.

Oprócz tej regulacji przez gruczoły przytarczyczne, stosunek wapnia do fosforu ma również wpływ na nasze wybory żywieniowe. Jeśli konsekwentnie jemy żywność bogatą w fosfor i niską zawartość wapnia, to powoduje to, że ciało jest nadpobudliwe, pozbawia go wapnia i innych minerałów oraz zwiększa skłonność do stanów zapalnych. Efekty te można zminimalizować, wybierając odpowiednie produkty spożywcze. Możesz sądzić z poniższej listy objawów, jeśli możesz mieć niezrównoważony stosunek wapnia do fosforu we krwi lub pokarmie. Niski poziom fosforu jest również wskazany w przypadku raka i białaczki. Jednak stosunek ten może się zmieniać, na przykład w naprzemiennych okresach ostrych napadów i powstawaniu osadów w zapaleniu stawów.

Jak widać z poniższej listy pokarmów, łatwo jest uzyskać wystarczającą ilość fosforu. W rzeczywistości, jeśli poziom wapnia jest wysoki, magnezu na ogół brakuje, a nie fosfor. Jeśli poziom wapnia jest niski, należy dołożyć szczególnych starań, aby uzyskać stały dopływ bogatego w wapń / fosforu niskiego jedzenia, rozłożonego w ciągu dnia. Podczas trawienia kwasy tłuszczowe mają tendencję do tworzenia mydeł poprzez łączenie z wapniem, co powoduje, że wapń jest niedostępny do wchłaniania. Dlatego też suplementy wapnia lub pokarmy bogate w wapń najlepiej spożywać bez tłuszczów i olejów przed posiłkami.

Można się zastanawiać, w jaki sposób organizm może utrzymać współczynnik krwi na korzyść wapnia, pomimo jego względnego niedoboru w żywności. Powodem jest to, że zwykle około 1 g fosforu, ale tylko 150 mg wapnia wydalane jest codziennie z moczem. W przypadku braku równowagi metabolicznej współczynnik wydalania ulega zmianie. Ponadto użycie większej ilości fosforu spowoduje wydalenie większej ilości wapnia wraz z nadmiarem fosforu.

Tabela 1: OBJAWY ZWIĄZANE Z NIERÓWNOWAGĄ WAPNIA i - FOSFORU


Zbyt wysoki poziom wapnia
Poziom fosforu jest zbyt wysoki
Przeziębienia i "grypa są rzadkie
Częste przeziębienia i grypa
Niewrażliwy na ból i hałas
Wrażliwy na ból i hałas
Niewrażliwa skóra
Wrażliwa skóra
Objawy niedoboru magnezu
Objawy niedoboru wapnia
Podniesiono ciśnienie krwi
Tendencja do niskiego ciśnienia krwi
Krew jest zbyt zasadowa
Krew jest zbyt kwaśna
Próchnica koron
Próchnica w pobliżu dziąseł
Tatar na zębach
Dziąsła bardzo czerwone i delikatne: ropnia, zapalenie dziąseł
Kamienie nerkowe wapnia
Skłonność do stanów zapalnych i obrzęków
Sztywność, sztywność
Oczy z czerwonymi obwódkami
Fuzja kręgów
Ostre ataki artretyczne
Złogi artretyczne powodujące deformacje kości
Alergie, palpitacje, bóle głowy, nudności
Arterioskleroza

Z poniższej listy wybierz głównie żywność o korzystnym stosunku w zależności od objawów. 
Nadwyżkę do 1: 3 na korzyść fosforu można nadal uznać za metabolicznie obojętną. 
Jeśli stosunek jest gorszy, jak na przykład w produktach zbożowych, dodaj odpowiednie suplementy wapnia do posiłku. 
Oprócz samego wskaźnika, rzeczywista ilość nadmiernego minerału jest oczywiście ważna. W związku z tym ogólnie zalecana dzienna dawka wapnia nie ma większego znaczenia, jeśli nie uwzględnia poziomu fosforu i magnezu. 
Przy niskim ciśnieniu krwi spożycie wapnia powinno wynosić około dwa razy więcej niż magnez. Jednak przy wysokim ciśnieniu krwi lepiej mieć równe ilości magnezu i wapnia, a czasem nawet więcej magnezu. Im wyższe spożycie fosforu, tym wyższe powinno być łączne spożycie wapnia i magnezu.

Tabela 2: 
WAPNIOWO - FOSFOROWY STOSUNEK W ŻYWNOŚCI

Stosunek Ca / P mg / 1OOg
Stosunek Ca / P mg / 1OOg
Stosunek Ca / P mg / 1OOg
Stosunek Ca / P mg / 1OOg
Stosunek Ca / P mg / 1OOg
Migdały - 234/504 
Mąka z mąki chlebowej - 352/81 
Endive - 181/54 
Soczewica gotowana - 25/119
Nasiona sezamu - 1160/616 
Banany - 8/26
Kalafior - 25/56 
Filberts - 209/337
Melasa - 684/84 
Bób sojowy, suchy - 226/554 
Fasola, sucha - 135/460
Seler - 39/28
Mleko kozie - 129/106
Musztarda - 183/50
Szpinak - 93/51
Buraki zielone - 119/40
Ser - 750/480
Sok z trawy - 150/75
Pietruszka - 203/63 
Spirulina - 396/1023
Buraki - 16/33 
Twaróg - 90/165 
Proszek z zielonego jęczmienia - 1100/590
Pecans - 73/289
Słodkie ziemniaki - 31/52 
Bone - 36.700 / 16400 
Mleko krowie - 118/93
Śledź - 66/254
Ananas, surowy - 17/8
Rzepa zielna - 246/58
Brokuły - 103/78
Ziele mniszka lekarskiego - 187/66 
Jerozolima karczochy - 14/78
Ziemniaki - 8/53
Rzepa - 39/30
Gryka - 114/282
Suszone morele - 67/108 
Kale - 249/93 
Dynia - 21/44 
Orzechy włoskie - 99/380
Kapusta - 67/54
Żółtko jaja - 141/569
Kelp, suchy - 1200/300
Rodzynki - 62/101
Rukiew wodna - 151/54 
Capsicum - 12/28 
Jajka, całe - 54/205
Sałata z liści - 68/25
Łosoś - 188/328

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu